Nieuwsberichten Wies met de Patries

  • Boeren zorgen voor verdubbeling van het aantal patrijzen

    De patrijs heeft het moeilijk in Nederland. Dat komt omdat het kleinschalige, afwisselende leefgebied van deze akkervogel op veel plekken heeft plaatsgemaakt voor grootschaligheid. Met het patrijzenproject probeerde Collectief Midden Overijssel daar verandering in te brengen. Met succes: het aantal patrijzen is in korte tijd bijna verdubbeld!

  • Help patrijzen het voorjaar door

    Mei en juni zijn de maanden van de waarheid voor de patrijs. Ze moeten absoluut met rust gelaten worden nu ze aan het broeden zijn. Maar dat doen ze vaak in bermen en slootkanten, die juist in deze periode gemaaid worden. Help de patrijs door niet te maaien en ruige randjes te laten staan.

  • Vergoeding patrijzennest voor boeren

    Aan de zuidkant van Vriezenveen kunnen Twenterandse boeren sinds kort meehelpen met het beschermen van weidevogels. In dat gebied kunnen agrariërs aanspraak maken op subsidie voor weidevogelbeheer. Per beschermd weidevogelnest krijgt een agrariër een vergoeding van 125 euro van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb).

  • Bijeenkomst voor inwoners over bloemenranden

    Steeds meer Twenteranders zijn begaan met de natuur. Speciaal voor hen organiseerde de gemeente op dinsdagavond 12 maart 2024 een informatiebijeenkomst over zogeheten bloemenranden. Dat zijn die fraaie bloemrijke randen die je langs boerenakkers en in particuliere tuinen steeds vaker ziet, gelukkig ook in onze gemeente. Het landschap wordt er aantrekkelijker door en we helpen er de biodiversiteit een handje mee. Tijdens de bijeenkomst is uitgelegd hoe mensen zelf mee kunnen doen.

  • Kans op ontmoeting met de patrijs in Twenterand 2024

    De patrijs is de kleinste hoenderachtige die in Nederland als standvogel voorkomt. Ze zijn ongeveer 30 cm groot als ze rechtop staan. Maar ze drukken zich vaak, waardoor ze veel kleiner lijken. De vleugellengte is 15 centimeter. Vliegen gaat eerst gepaard met flink wat kabaal, waarbij de patrijzen met snelle vleugelslag zich uit de voeten maken. Daarna zeilt de patrijs vaak met tussenpozen tijdens de vlucht, waarbij de patrijs met gestrekte vleugels door het luchtruim glijdt. Om vervolgens toch weer zo snel mogelijk te landen en op te gaan in de omgeving.

  • Patrijs gezien? Laat het weten!

    De gemeente Twenterand heeft de patrijs geadopteerd en werkt samen met een kerngroep aan het beschermen van de patrijs. Om te kijken waar de patrijs het nog goed doet, wordt ieder jaar een telling gehouden. Met die uitkomsten wordt vastgesteld wat de kansrijke gebieden zijn voor de patrijs, want Twenterand wil immers graag iets doen voor de patrijs.

  • Twenterand Wies met de Patries

    Twenterand is Wies met de Patries. Waarom? Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Ook in Twenterand hebben veel planten en dieren het moeilijk. Zo ook de patrijs, een soort dat hoort bij het landschap van de gemeente Twenterand.