Twenterand Wies met de Patries
Twenterand is Wies met de Patries. Waarom? Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Ook in Twenterand hebben veel planten en dieren het moeilijk. Zo ook de patrijs, een soort dat hoort bij het landschap van de gemeente Twenterand.
De patrijs leeft jaarrond in Nederland en heeft dan ook een landschap nodig waar voldoende voedsel, nest- en schuilgelegenheid is. Dit vindt hij in een landschap waar verschillende types akkers en graslanden dicht bij elkaar liggen. Zoals in de gemeente Twenterand. Een landschap dat helaas verdwijnt. De gemeente Twenterand, verschillende lokale organisaties zoals de KNNV, IVN, ANV Land&Schap, de Wildbeheereenheid, Landschap Overijssel, basisscholen in de gemeente en bewoners slaan daarom de handen ineen en hebben de patrijs geadopteerd.
Adoptie van de patrijs
De gemeente Twenterand heeft het voortouw in de adoptie genomen en heeft de verschillende lokale partijen bijeengebracht om inhoud te geven aan de adoptie. Met deze adoptie willen de samenwerkende partijen bekendheid geven aan de patrijs. Het landschap moet weer aantrekkelijk worden voor de patrijs. Want is het landschap geschikt voor de patrijs, dan help je ook veel andere planten en dieren in het mooie Twenterandse landschap. De patrijs is daarbij het direct herkenbare symbool. Met de adoptie van de patrijs worden de handen ineen geslagen en krachten gebundeld om de patrijs en zijn leefomgeving te beschermen.
Aantrekkelijk landschap
De patrijs is een zogenaamde standvogel die het hele jaar rond in hetzelfde gebied leeft. “Dit vraagt veel van deze plek,” aldus Bert Aman, adviseur bij ANV Land&Schap. “In relatief kleine gebiedjes moeten voldoende dekking, voedsel en nestplekken te vinden zijn. We willen grondeigenaren dan ook stimuleren om aan randenbeheer te doen en niet al het gras weg te maaien. Zo ontstaan strookjes met kruiden en grassen die in bloei komen te staan. Dat is niet alleen mooi om te zien, maar daar haalt de patrijs ook zijn voedsel vandaan zoals kevertjes, spinnetjes en zweefvliegen. Maar ook door bermen langs wegen minder te maaien en geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken, helpen we de leefomgeving van de patrijs te verbeteren.”