Groene loper Twenterand

logo groene loper twenterand
.

Groene lopers zijn een initiatief van de provincie met cofinanciering van de lokale gemeenten. De Groene Loper Twenterand is eind 2019 officieel van start gegaan .

Het idee is groene initiatieven te ontwikkelen in, rond en door Twenterand heen. Met verschillende partijen worden groene initiatieven versterkt. Een aantal projecten zijn inmiddels gestart waarbij de groene loper betrokken is.

  • Plantjes-bieb in Twenterand

    Planten zorgen voor opname van CO2 en de productie van zuurstof. Maar ook voor voedsel voor insecten en bijen. Met de opwarming van de aarde in ons achterhoofd, worden planten steeds belangrijker. Zorg voor planten is een leuke vorm van tijdsbesteding voor veel mensen, met als bijkomend voordeel een opgefleurde tuin. Tegelijk heeft het een positief effect op de gezondheid en de biodiversiteit.

  • Tuintips voor februari

    Het valt tot nu toe mee met de vorst in de Nederland en dat biedt een mooie gelegenheid om nog wat aan de tuin te doen. Zolang het niet vriest kun je planten en bomen blijven planten, bijvoorbeeld winterbloeiers als Helleborus, winterheide of Viburnum. De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. En wat dacht u van het gereedschap eens nalopen en zo nodig slijpen en bewegende delen smeren?

  • Grote vuurvlinder is prachtig en kieskeurig

    Het is een zeldzame verschijning in Nederland: de grote vuurvlinder. Als je ‘m ziet, heb je wel meteen door dat dit wat bijzonders is, met die prachtige oranje kleur waaraan ze haar naam dankt. In Overijssel zijn we zo gelukkig dat we nog twee gebieden hebben waar deze beauty rondvliegt: de Weerribben en de Wieden. Verder komt ze alleen nog in de Friese Rottige Meente voor.

  • Scholekster kan broeden op een grinddak

    De scholekster. Vroeger zag je ze vooral aan de kust en op akkers en graslanden, maar nu is deze opvallende verschijning met zijn prachtige rode snavel steeds vaker in stedelijk gebied te zien. Het aantal plekken waar ze veilig kunnen broeden, is afgenomen. Veel bijzonders maakt een scholekster niet van het nest: gewoon een kuiltje in het zand. En zo’n kuiltje blijken ze ook prima te kunnen maken op grinddaken. Zo belandden deze vogels steeds vaker op industrieterreinen en andere plekken waar veel platte daken zijn.

  • Konijnen zijn niet meer zo talrijk

    ​​​​​​​Het is bij de wilde konijnen af. Dat zeggen we als mensen een nogal enthousiast seksleven hebben. Je zou dus denken dat het met het nageslacht van konijnen wel snor zit. Maar toch staan konijnen dit jaar voor het eerst op de rode lijst omdat het niet goed gaat met hun soort.

  • Helmkruidvlinder: van felgele beauty naar grauwe verschijning

    Mooi in de luier, lelijk in de sluier. Die uitdrukking gaat voor veel nachtvlinders op. De helmkruidvlinder is er zo één. Prachtig zijn de rupsen, met hun felgele bandjes met zwarte stippen. Maar als de rups als pop in een stevige cocon in de grond heeft overwinterd, komt er een tamelijk grauwe vlinder tevoorschijn. Zijn oude naam is helmkruidmonnik, en door de behaarde hals lijkt het inderdaad wel een beetje alsof hij een monnikskap opheeft.

  • Weidevogeldrone crowdfunding

    Tureluur, graspieper en gele kwikstaart weten zich in Overijssel goed te handhaven in het boerenland. Ze broeden vooral aan de randen van graslandpercelen of op akkers en hebben daardoor minder last van het vroege maaien. Wulp, kievit, grutto en scholekster hebben het moeilijk. De stand van grutto en kievit daalt nog steeds. Wulp en scholekster vertonen een licht herstel na jarenlange afname. Van de aantallen Overijsselse weidevogels uit 1994 (het eerste jaar van het meetnet) is nog 61% over.

  • Ringmus onder de aandacht

    Groene Loper Twenterand en LTO Noord afdeling Twenterand zetten project uit voor ringmus.

  • Vogelkijkhut Agrarische Natuurvereniging Land & Schap

    De ANV is, met medewerking van de Groene Loper Twenterand, druk bezig geweest om via sponsoren een (vogel)kijkhut aan te schaffen. De insteek was om de kijkhut aan te schaffen voor het weidevogelgebied aan de oost kant van Vriezenveen.