Grote vuurvlinder is prachtig en kieskeurig
Het is een zeldzame verschijning in Nederland: de grote vuurvlinder. Als je ‘m ziet, heb je wel meteen door dat dit wat bijzonders is, met die prachtige oranje kleur waaraan ze haar naam dankt. In Overijssel zijn we zo gelukkig dat we nog twee gebieden hebben waar deze beauty rondvliegt: de Weerribben en de Wieden. Verder komt ze alleen nog in de Friese Rottige Meente voor.
In juli kan je de eerste grote vuurvlinders zien vliegen. De mannetjes patrouilleren in vluchten van wel 50 meter door een gebied. Daarbij slepen ze hun achterlijf over bladeren, vermoedelijk om een geurspoor achter te laten wat aantrekkelijk is voor vrouwtjes.
Versiertruc
Ondanks die ingenieuze versiertruc gaat het niet goed met de grote vuurvlinder. Dat komt omdat ze nogal kieskeurig is. De rupsen eten waterzuring en de vlinders halen hun nectar bij grote kattenstaarten en kale jonker, geen planten die je op elke hoek van de straat ziet. Door de verdroging van laagveenmoerassen wordt hun leefgebied bedreigd. In deze moderne tijd wordt in deze gebieden nog maar weinig riet gesneden, en dan neemt bos het over wat ook niet goed is voor deze vlindersoort. Er is dus nog werk aan de winkel om te voorkomen dat deze oranje schoonheid straks helemaal niet meer te zien is.
Hap brandnetel
Gelukkig zijn de vlinders die we in onze tuinen kunnen zien een stuk minder kieskeurig. Rupsen van atalanta en dagpauwoog nemen bijvoorbeeld genoegen met een lekkere hap brandnetel. Als je die dus in een hoekje van je tuin gewoon laat groeien, doe je deze vlinders een groot plezier. En zet in je borders planten waar de vlinders zelf nectar kunnen vinden. De top 5 daarvan is ijzerhard (Verbena), kattenkruid (Nepeta), struikveronica (Hebe), de vlinderstruik natuurlijk (Buddleija) en de Phlox. Stuk voor stuk planten die ook voor ons heel mooi zijn om te zien, helemaal als ze ook nog eens worden bezocht door kleurige vlinders. Heb je een fruitboom in je tuin? Laat dan wat rottend fruit liggen, ook daar zijn verschillende vlindersoorten dol op. Al te fanatiek opruimen is sowieso geen goed idee, als je een rommelhoekje in je tuin hebt kunnen vlinders en andere diersoorten daar fijn overwinteren.
Vlinders tellen
Op een zonnige dag zie je vast wel eens een vlinder die lijkt te zonnebaden. Dat doet ze omdat ze pas kan vliegen als haar lichaamstemperatuur 20 graden is, en nog liever 30 graden. Ga dus deze zomer niet als een dolle troep opruimen maar warm je net als de vlinder lekker in de zon. Schrijf ondertussen op welke vlinders je allemaal ziet voor de grote tuinvlindertelling Vlindermee in juli. Een echte win-winsituatie!
Meer informatie voor vlindervriendelijk tuinieren? Bestel dan op www.vlinderstichting.nl het gratis boekje ‘Tuinieren voor vlinders’. Op deze site vind je ook info over de tuinvlindertelling (www.vlinderstichting.nl/vlindermee).
Voor meer bijzondere en gewone dieren en planten kijk je op Nature Today | Go.
Zie wat jij kan doen, ga voor groen!
Natuur dichter bij mensen www.natuurvoorelkaar.nl