Te mooi om waar te zijn? Vaak heeft u gelijk!

Criminaliteit met een ondermijnend karakter heeft een nadelig effect op de samenleving en zorgt voor gevoelens van onveiligheid.

Missing media-item.

De kapper waar je nooit terecht kunt voor een afspraak...
Die winkel om de hoek waar nooit klanten komen…
De huurder die grote bedragen alleen contact wil betalen…
De buurman die altijd afgeplakte ramen heeft…
Je zus die een persoonsgebonden budget (Pgb) heeft, maar geen zorg krijgt….
Een kennis met een veel te dure auto en een kleine portemonnee…

Dit zijn verdachte situaties die te maken kunnen hebben met georganiseerde criminaliteit. Ook u kunt daar bewust of onbewust mee in aanraking komen. Criminelen hebben namelijk andere mensen nodig om hun activiteiten uit te kunnen voeren. Zij verdienen veel geld op een oneerlijke manier. De Twentse samenleving wordt door deze georganiseerde criminaliteit verzwakt. Dit noemen we ondermijning of ondermijnende criminaliteit. Als inwoner voel je je daardoor niet veilig meer.

Voorbeelden

Missing media-item.

Voorbeelden van ondermijning zijn het kweken van wietplanten (hennepteelt), zorgfraude, geld witwassen en criminele motorbendes. Of het dumpen van giftig drugsafval. Gewone mensen, kinderen soms, vinden dat gevaarlijke afval dan langs de weg. Wietplantages zijn vaak onprofessioneel aangelegd. Hierdoor is er kans op brandgevaar of waterschade. Ook mensen in kwetsbare posities zijn vaak de dupe. Zij worden bijvoorbeeld door criminelen benaderd om wietplanten te telen. Als je weinig geld hebt, is het soms moeilijk om die verleiding te weerstaan.

Een samenleving waarin iedereen zich veilig voelt

De overheid wil niet dat criminelen gebruik maken van inwoners en bedrijven. En van ambtenaren. De overheid wil een samenleving waarin iedereen op een eerlijke manier aan zijn geld komt. En waarin inwoners van Twente niets met criminelen te maken hebben. Een samenleving waarin de wetten en regels gelden voor iedereen. Waarin iedereen zich veilig voelt en criminelen geen invloed hebben. Als één weerbare overheid bestrijden we daarom ondermijnende criminaliteit in Twente. In de aanpak zijn diverse partners nauw met elkaar verbonden: veertien Twentse gemeenten, Openbaar Ministerie, Politie, Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), Belastingdienst en de Veiligheidsregio Twente.

Hoe gaat ondermijning in zijn werk?

Iedereen kan slachtoffer worden van ondermijning en van de criminele activiteiten. Vaak weet je wel dat iets niet ‘pluis’ is, maar is het toch verleidelijk om ‘weg te kijken’ of te profiteren van het voordeel. Een bekend voorbeeld is het goedkoop kopen van een gestolen fiets of telefoon: heling! De criminele activiteiten werken als een olievlek. Hierdoor wordt ‘de cirkel van invloed’ van de criminelen groter. En daarmee de organisaties ook professioneler.

Ondermijning is aan de buitenkant vaak niet direct zichtbaar. Het kweken van meer dan vijf hennepplantjes, lid zijn van een motorclub, verhuren van een schuur waarbij grote sommen geld in een keer worden betaald. Dat soort activiteiten worden daardoor niet als ‘fout’ gezien. Daarom zijn we gestart met een campagne om meer bekend te maken wat ondermijning is en welke schadelijke en oneerlijke gevolgen ondermijnende georganiseerde criminaliteit heeft.

Wat kunt u zelf doen?

De criminele activiteiten vinden stiekem plaats. Het duurt soms lang, voordat deze worden ontdekt. Daarom is uw hulp hard nodig. Heeft u het vermoeden dat een crimineel zaken met u wil doen? Of ziet u verdachte situaties waarvan u het gevoel heeft dat er iets niet klopt? Bel dan de politie op nummer: 0900 - 8844. Anoniem bellen kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.  

Meer weten over ondermijning in Twente? Bekijk de video.