Welk afval waar?
In Twenterand vinden we afval scheiden belangrijk. Door afval apart in te zamelen, kunnen de materialen opnieuw worden gebruik voor nieuwe spullen en verpakkingen. Veel soorten afval kun je inleveren bij de milieustraat in Vroomshoop. Maar er zijn ook andere inleverpunten bij jou in de buurt.
Let op: lever je afval in bij de milieustraat in Vroomshoop? Neem dan altijd je ROVA-milieupas mee.
Restafval
Restafval is het afval dat overblijft na scheiden van de grondstoffen. Restafval hoort thuis in de grijze container of in een (ondergrondse) verzamelcontainer. Restafval wordt verbrand in verbrandingsovens en op die manier omgezet in energie. Lees meer op de website van ROVA.
Heb je heel veel restafval door bijvoorbeeld een verhuizing? Dan kun je restafval ook inleveren bij de milieustraat in Vroomshoop.
Plastic verpakkingen, metalen en drankenkartons (PMD)
PMD bestaat uit plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. Deze verpakkingen van plastic, blik en drankenkartons kunnen gerecycled worden. De grondstoffen worden gebruikt voor nieuwe producten. Lees meer op de website van ROVA.
Groente, fruit en tuinafval (GFT)
Gft-afval bestaat uit groente-, fruit- en etensresten en het kleine tuinafval. Afval dat tijdens het koken ontstaat, of tijdens het werken in de tuin. Bijvoorbeeld schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen of onkruid, bladeren en takken. Gft-afval kunnen we recyclen tot nieuwe duurzame producten. Uit het gft-afval wordt groen gas gehaald, door middel van vergisten. Van het restproduct wordt compost gemaakt. Lees meer op de website van ROVA.
Asbest
Voor het afleveren van asbest gelden speciale regels. Als inwoner (particulier) mag je maximaal 35m2 asbestplaten (schroef gebonden) zelf verwijderen. Je moet het asbestafval goed verpakken met behulp van een big-bag. Deze en andere hulpmiddelen kun je gratis ophalen bij de milieustraat in Vroomshoop op vertoon van jouw sloopmelding. Een sloopmelding is altijd verplicht bij het saneren van asbestplaten. Deze melding kun je aanvragen via Omgevingsloket online .
Banden en rubber
Auto en trekkerbanden kun je inleveren bij de milieustraat in Vroomshoop.
Batterijen en accu’s
Lever batterijen en accu’s altijd apart in. De accu van een speelgoedauto kan bijvoorbeeld binnen 3 seconden een temperatuur van 400 graden bereiken. Door batterijen en accu’s apart in te leveren, voorkom je brand en andere problemen. Deze batterijen en accu’s kunnen na de inzameling worden hergebruikt of gerecycled tot bestek of brillen.
Batterijen en accu’s kun je inleveren bij de milieustraat in Vroomshoop maar ook bij een ander inleverpunt bij jou in de buurt. Veel supermarkten en bouwmarkten hebben bijvoorbeeld een inleverbak voor batterijen.
Bouw- en sloopafval
Bouw- en sloopafval is afval dat vrijkomt tijdens de bouw of verbouwing. Denk aan stenen, deuren, kozijnen, gips, laminaat/MDF, isolatiemateriaal of schuttingen. Hoe beter dit gescheiden is, hoe beter het kan worden gerecycled. Je kunt het inleveren bij de milieustraat in Vroomshoop.
Dakleer
Dakleer van platte daken (ook wel bitumen) worden apart ingezameld. Zorg ervoor dat deze zoveel mogelijk van andere materialen zijn gescheiden, zoals van hout, metaal of kunststof. Goede bitumen kunnen gerecycled worden naar een nieuwe bitumen. Je kunt het inleveren bij de milieustraat in Vroomshoop.
Elektrische apparaten en snoeren
Door elektrische apparaten in te leveren voorkom je dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen. Ook kunnen de grondstoffen opnieuw worden gebruikt voor nieuwe apparaten. Je kunt het inleveren bij de milieustraat in Vroomshoop of zoek een ander inleverpunt bij jou in de buurt.
Kleine huishoudelijke apparaten, zoals een elektrische tandenborstel, kunt je ook bij sommige winkels inleveren. Koop je een nieuw apparaat? Dan kun je het oude apparaat inleveren bij de winkel of meegeven aan de bezorger.
Glas
Verpakkingen: Verpakkingsglas is glas dat gebruikt is als eenmalige verpakking voor drank, voedsel of cosmetica. Bijvoorbeeld sapflessen, jampotjes, parfumflesjes of kruidenpotjes. Dit glas wordt in twee stromen ingezameld: blank en gekleurd glas. Lever het in bij een glasbak bij jou in de buurt. Dit kan met de deksel of dop erop.
Vlak of dubbel: Glas met een maximale afmeting van 1 bij 2 meter kun je inleveren bij de milieustraat in Vroomshoop. Grotere afmetingen kun je niet inleveren bij de milieustraat. Zoek hiervoor een inleverpunt op de website van Vlakgas Recycling Nederland.
Grof tuinafval
Grof tuinafval is tuinafval dat niet in dat niet in de gft-container past. Je kunt dit inleveren bij de milieustraat in Vroomshoop. Dit afval wordt verkleind zodat het composteerbaar is. Je kunt grof tuinafval inleveren bij de milieustraat in Vroomshoop.
Grond (schoon, o.a. graszoden)
Schone grond is vrij van verontreiniging zoals olie, puin, hydrokorrels, piepschuimkorrels en stronken. Je kunt dit inleveren bij de milieustraat in Vroomshoop.
Hard plastic
Hard plastic is een verzamelnaam voor een mix van harde kunststoffen die met name PE, HDPE en PP bevatten. Denk hierbij aan emmers, speelgoed, tuinmeubelen, kledinghangers, gieters en plantenbakken. Harde kunststoffen horen niet in de PMD-container. Je kunt dit inleveren bij de milieustraat in Vroomshoop.
Wist je dat de harde plastics weer worden gerecycled in Vroomshoop? Op loopafstand worden oude grondstoffen weer klaargemaakt om te gebruiken als nieuwe plastics.
Hout
Er bestaadt meerdere soorten hout. Hoe beter dit gescheiden is, hoe beter het kan worden gerecycled. Voordat je het inlevert moet je grote metalen delen verwijderen. Spijkers, nieten, bandstaal, en andere bevestigingsmaterialen niet groter dan 10 mm dikte en niet langer dan 200 mm mogen wel in of aan het hout zitten.
Met hout bedoelen we schoon hout en bewerkt houtafval, gelijmd en gelamineerd hout. Denk aan deuren, kozijnen, spaanplaat en houten meubels. Geïmpregneerd hout is te herkennen aan de groene of bruine kleur. Denk aan bielzen, tuinhout, schuttingen en spoorbielzen.
Kadavers van kleine huisdieren
Je kunt als inwoner van de gemeente Twenterand dode huisdieren gratis naar de milieustraat in Vroomshoop brengen.
Luiers en incontinentiemateriaal
Luiers en incontinentiemateriaal kun je naar de milieustraat in Vroomshoop brengen. Ook is er per dorp een verzamellocatie ingericht om luiers naar toe te brengen. Stop luiers in de daarvoor bestemde zakje, deze kun je afhalen bij het gemeentehuis.
In de gemeente Twenterand kun je gebruikte luiers kwijt in de containers op de volgende locaties:
- Den Ham: parkeerplaats sportzaal De Beukenhage , Broekmaten 4
- Vroomshoop: milieustraat, Azielaan14 (wo,vrij en za 9.00-12.00 13.00-16.00)
- Westerhaar: Zwembadlaan t.o. de zuivering
- Vriezenveen: parkeerplaats algemene begraafplaats aan de Koningsweg
Matrassen
Matrassen kun je inleveren bij de milieustraat in Vroomshoop. Deze worden door de makers van matrassen weer gerecycled naar onderdelen voor nieuwe matrassen.
Metalen
Veelal vormen deze materialen een (huishoudelijk) product of maken deze materialen grotendeels onderdeel uit van een gebruiksvoorwerp. Onder de benaming “metaal” valt ook een mix van metalen en niet-metalen zoals koper, zink en aluminium. Metalen kun je inleveren bij de milieustraat in Vroomshoop.
Oud papier en karton
Bij het oud papier mag alles wat van papier en karton is. Denk aan kranten en reclamefolders, maar ook aan verpakkingen en dozen. Drankenkartons en pizzadozen horen er niet bij, daar zit een plastic of aluminium laagje in of het is te veel vervuild.
Het oud papier en karton kan ook naar een andere inzamellocatie in de buurt worden gebracht. Verschillende stichtingen en verenigingen verzamelen oud papier om hier een zakcentje aan te verdienen. Hiermee help je een organisatie uit de buurt! De locaties voor het inleveren van oud papier en karton kun je inzien in de inzamelkalender van ROVA ROVA Inzamelkalender of het is mogelijk dit te brengen naar de milieustraat in Vroomshoop.
Piepschuim (EPS)
Verpakkingspiepschuim (EPS) is een kunststof gemaakt van aardolie. Dit materiaal is opgebouwd uit kleine bolletjes die aan elkaar geplakt zijn. Piepschuim kom je in allerlei vormen tegen, bijvoorbeeld als beschermings- en vervoersmateriaal voor televisies, koelkasten en allerlei andere producten. Piepschuim (EPS) kun je inleveren bij de milieustraat in Vroomshoop.
Puin
Onder schoon puin wordt verstaan verwerkbaar en niet verontreinigd puin, zoals: beton, metselwerk, klinkers, natuursteen, keramisch materiaal, grind, bakstenen en dakpannen. Puin kun je inleveren bij de milieustraat in Vroomshoop.
PVC
PVC wordt apart ingezameld, om ervoor te zorgen dat de harde kunststoffen beter gerecycled kunnen worden. Denk hierbij aan rioolbuizen, regenpijpen en dakgoten. PVC kun je inleveren bij de milieustraat in Vroomshoop.
Textiel
In de textielcontainer kunt u zowel goed als versleten textiel kwijt. Denk hierbij aan kapotte en nog draagbare kleding, schoenen en linnengoed. De verschillende locaties voor het inleveren van textiel kun je inzien in de inzamelkalender van ROVA ROVA Inzamelkalender of het is mogelijk dit te brengen naar de milieustraat in Vroomshoop.