Wederopbouw ruilverkaveling Vriezenveen

In de periode na de Tweede Wereldoorlog (1945-1965) zijn in Nederland diverse gebieden op karakteristieke wijze ingericht.  Op basis van recent onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn uit die periode in totaal 30 gebieden geselecteerd die van nationaal cultuurhistorisch belang zijn. Deze gebieden zijn in 3 typen locaties te verdelen:

  • Wederopgebouwde kernen (7 locaties);
  • Naoorlogse woonwijken (15 locaties);
  • Landelijk gebied (8 locaties).

Wat betreft het landelijk gebied gaat het om:

  • Gebieden die na oorlogsschade gereconstrueerd zijn;
  • De ruilverkavelingsgebieden;
  • Het nieuwe land.

Vriezenveen

Eén van de acht landelijke wederopbouwgebieden is het voormalig ruilverkavelingsgebied Vriezenveen. De argumentatie voor Vriezenveen is als volgt:

  • Ingrijpende ruilverkaveling met gedraaid en vergroot kavelpatroon;
  • Nog herkenbare hoogveenontginning;
  • Jonge boerderijlinten, deels met rijke groensingels;
  • Contrastrijkgebied: open/ gesloten en oud/ nieuw.

In 2013 is in opdracht van het Rijk en de gemeente Twenterand door landschap Overijssel een visie en uitvoeringsstrategie ontwikkelt voor dit bijzondere gebied. Vriezenveen kan daarmee als voorbeeld dienen voor andere naoorlogse ruilverkavelingsgebieden in Overijssel.

Bekijk een artikel over Vriezenveen als praktijkvoorbeeld

Vriezenveen, een wederopbouwgebied van nationaal belang

Vriezenveen is door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) aangewezen als één van de acht meest karakteristieke plattelandsgebieden van Nederland. Wethouder Engberts van de gemeente Twenterand is trots op deze benoeming: “In samenwerking met Landschap Overijssel en lokale partijen hebben we de afgelopen jaren diverse activiteiten in gang gezet om de waarde van dit gebied onder de aandacht te brengen. Met dit als resultaat.” Die inzet leidde tot positieve reacties en enthousiasme bij inwoners en omwonenden. Er ontstond energie om meer diepgang te brengen in het ontstaan van het landschap en de verhalen die hierbij horen.

Voorbeelden van activiteiten die in Twenterand zijn gehouden zijn de Maand van de Wederopbouw in september 2015. In die maand werd de Week van de Amateurkunst betrokken en vond ook de Magnoliadag plaats. Ook werden activiteiten georganiseerd met het Historisch Museum in Vriezenveen zoals een excursie naar en door het gebied met een duo fiets. En er zijn folders en fiets- en wandelroutes ontwikkeld.

Beleef het gebied

De digitale Wederopbouwkrant is één van de middelen om het ruilverkavelingsgebied in Vriezenveen op de kaart te zetten. Deze krant neemt je mee terug in de tijd. Er wordt uitleg gegeven over de impact van de ruilverkaveling, de activiteiten die er de afgelopen jaren plaatsvonden en laat zien hoe je het gebied zelf kunt beleven. Bekijk de krant op: www.landschapoverijssel.nl/wederopbouw

Hoe nu verder?

Het enthousiasme en de verhalen die vanuit het gebied naar voren kwamen, vragen om een vervolg met nog meer diepgang. De gemeente Twenterand en Landschap Overijssel hebben een subsidiebijdrage gekregen voor het maken van een wederopbouwbiografie. Hierbij ligt de focus niet alleen op Vriezenveen, maar ook op de rijke historie van het ruilverkavelingsgebied Vroomshoop. Bij het opstellen van deze wederopbouwbiografie worden vrijwilligers en diverse lokale partijen, zoals het Historisch Museum Vriezenveen, de Peddemorsboerderij en het Veenmuseum betrokken.

Bekijk en beleef het gebied

Er worden onder andere verhalen van lokale inwoners opgehaald. Ook kunnen ouderen en mindervaliden onder begeleiding mee op een duo-fietstocht door het gebied. Voor kinderen worden verschillende excursies en speurtochten georganiseerd. Liever zelf het gebied beleven? In de route-app van Landschap Overijssel worden routes opgenomen om wandelend of per fiets het gebied in te trekken.

Oproep: Lijkt het u leuk om hier ook een bijdrage aan te leveren?

Meld u aan door een mail te sturen naar: info@landschapoverijssel.nl. onder vermelding van 'wederopbouw' en geef daarin aan wie u bent en wat u voor ons zou kunnen betekenen.