Wat te doen bij de Aziatische hoornaar?
De Aziatische hoornaar komt steeds vaker voor in Nederland en vormt een bedreiging voor honingbijen, hommels en andere bestuivende insecten. Ze vallen bijenkorven aan en eten bijen op. Dit kan leiden tot het verdwijnen van hele bijenkolonies. Dat is schadelijk voor de bestuiving van gewassen en onze natuur. Maar hoe kunt u deze invasieve exoot herkennen? En wat kunt u doen bij een nest in uw omgeving?
Aziatische hoornaars zijn zogeheten invasieve exoten. Dat betekent dat ze oorspronkelijk niet van nature voorkomen in ons land en hier ook niet horen. Ze verstoren de natuur en zijn een bedreiging voor onze eigen dieren en planten. Om die reden willen we ze hier liever niet en zijn ze dus ongewenst. Door goed op te letten en gericht te bestrijden, hopen we de schade te beperken en onze bijen en natuur te beschermen.
Wat te doen?
Aziatische hoornaars zijn groter dan gewone wespen en herkenbaar aan hun zwarte borststuk, gele poten en overwegende zwarte achterlijf met een geeloranje band op het einde. De nesten zitten ’s zomers meestal hoog in de bomen en zijn meestal rond tot peervormig. Heeft u een Aziatische hoornaar of een nest gezien? Maak een foto en noteer de locatie. Meld uw waarneming dan online via www.waarneming.nl/go/vespa-velutina. De gemeente voert geen bestrijding uit, dat doet de provincie.
Meer informatie?
Kijk voor aanvullende informatie ook op www.nvwa.nl/onderwerpen/aziatische-hoornaar.
