Vergunningcheck

De Vergunningcheck is een hulpmiddel waarmee u kunt controleren of u uw plannen mag uitvoeren op een bepaalde locatie. En of u daarvoor een vergunning moet aanvragen, een melding moet doen of informatie moet opsturen. 

Wat is de Vergunningcheck?

De Vergunningscheck is een hulpmiddel waarmee u kunt controleren of u werkzaamheden mag uitvoeren onder de Omgevingswet op een bepaalde locatie. En of u daarvoor een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen of informatie moet opsturen. In de Vergunningscheck beantwoordt u meerdere vragen. Aan het eind van de Vergunningcheck krijgt u het resultaat. Hier ziet u of u uw werkzaamheden mag uitvoeren en of u bijvoorbeeld een vergunningaanvraag of een melding moet doen. Hier ziet u ook welke overheid uw aanvraag behandelt. Meestal is dat uw gemeente of waterschap. Maar soms is dat ook de provincie of Rijksoverheid. Gaat u na de check meteen verder met een aanvraag? Dan bewaart het Omgevingsloket ook uw locatie en de vergunningen en/of meldingen die u moet doen.

Hoe werkt de Vergunningcheck

Door de vragen te beantwoorden in de Vergunningcheck, krijgt u antwoorden als;  'Mag ik op deze locatie mijn idee uitvoeren? Of heb ik daar een vergunning voor nodig?'. Aan het eind volgt het resultaat: is er een vergunning-, informatie- of meldingsplicht voor deze situatie? Of is uw idee vergunningvrij.

De Vergunningcheck bestaat uit 5 stappen;

  • Locatie kiezen
  • Werkzaamheden kiezen
  • Vragen beantwoorden (In de Vergunningcheck komen de vragen van de gemeente, het waterschap, de provincie en het Rijk bij elkaar).
  • Resultaat van de Vergunningcheck
  • Start een aanvraag

Doe hier de Vergunningcheck in het Omgevingsloket

U kunt geen rechten ontlenen aan de uitkomst Vergunningcheck

U kunt geen rechten ontlenen aan de uitkomst van de Vergunningcheck. De uitkomst hangt af van antwoorden die u zelf geeft. Als informatie in die antwoorden niet klopt, kan het zijn dat de uitkomst van de Vergunningcheck ook niet klopt. Heeft u iets verkeerd ingevuld in de Vergunningcheck? Doe de check dan opnieuw.

Vergunningcheck per locatie

U kunt de Vergunningcheck doen voor 1 locatie per keer. Wilt u dezelfde werkzaamheid op meerdere locaties doen? Dan doet u voor al deze locaties apart de Vergunningcheck. Want niet overal zijn de regels hetzelfde.

Het gekozen adres klopt niet op de kaart van de Vergunningcheck

In het Omgevingsloket kunt u in de Vergunningcheck een locatie kiezen door een adres in te vullen. Komt de locatie op de kaart niet overeen met uw gekozen adres? Dan kan het zijn dat het adres verkeerd is geregistreerd in de koppeling met het Kadaster. De locatie op de kaart kan kleiner of groter zijn, of meerdere plekken laten zien.

De kaart laat altijd het perceel zien dat verbonden is aan het adres. Dit kan ook groter zijn dan alleen het adres. Het perceel is het gebied waarop het adres zich dan bevindt.

Om verder te gaan, kunt u een gebied tekenen op de kaart of op de coördinaten zoeken.

Werkzaamheden kiezen in de Vergunningcheck

In de Vergunningcheck vult u in welke werkzaamheden u wilt doen. Dit doet u bij stap 2. 'Kies werkzaamheden’. Hier kunt u met trefwoorden zoeken naar uw werkzaamheden. U kunt zoveel werkzaamheden kiezen als u wilt. U kunt daarna alle werkzaamheden in 1 keer checken. Heeft u een werkzaamheid gekozen? Dan laat het Omgevingsloket ook andere werkzaamheden zien die te maken hebben met uw werkzaamheid. Dit zijn werkzaamheden die anderen vaak tegelijk doen.

Doet u die werkzaamheden ook? Dan kunt u deze werkzaamheden ook meteen toevoegen. Onder het kopje ‘Mijn werkzaamheden’ ziet u alle werkzaamheden die u gekozen heeft.

Hier vindt u een kort overzicht van trefwoorden die u kunt gebruiken bij het kiezen van werkzaamheden;

  • Wilt u iets in uw huis of gebouw verbouwen, kies dan de werkzaamheid ‘Bestaand gebouw verbouwen’.
  • Wilt u iets aan uw huis of gebouw plaatsen, dus iets erbij bouwen of het bouwwerk groter maken, kies dan ‘Aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen of vervangen’.
  • Heeft u al een aanbouw of bijgebouw en wilt u daar iets aan veranderen, kies dan ‘Bestaande aanbouw, uitbouw of bijgebouw verbouwen’.
  • Wilt u een heel nieuw huis bouwen, kies dan ‘Nieuw gebouw bouwen’.
  • Wilt u acties aan uw woning uitvoeren ten behoeve van de verduurzaming, zoals isoleren, zonnepanelen plaatsen, bodemenergiesysteem of warmtepomp aanleggen, kies de juiste werkzaamheid. [zie verderop in dit document]
  • Dakkapellen, dakramen en kozijnen hebben elk hun eigen werkzaamheid met andere vragen. Kies de juiste werkzaamheid.
  • Tiny house wordt gezien als een gebouw; kies ‘nieuw gebouw bouwen of onderhouden’.
  • Een mantelzorgwoning wordt gezien als een bijgebouw; kies ‘Aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen of vervangen.’
  • Gaat u een bouwsteiger plaatsen om veilig op hoogte te kunnen werken, typ dan ‘bouwsteiger’ in het zoekveld en kies de werkzaamheid ‘Bouwmateriaal, container of ander object tijdelijk plaatsen’.
  • Komt het nieuwe gedeelte van het bouwwerk in of op de grond te staan, kies dan ook de werkzaamheid ‘Graven in bodem of waterbodem’.

Wat is het verschil tussen werkzaamheden en activiteiten

Met de Vergunningcheck van het Omgevingsloket controleert u of u uw werkzaamheden mag uitvoeren. Aan het eind ziet of u bijvoorbeeld een vergunning nodig heeft, een melding moet doen of informatie moet geven. U ziet ook voor welke activiteit u dat moet doen. Bij het onderdeel Aanvragen zoekt u ook op deze activiteiten, niet op werkzaamheden zoals in de Vergunningcheck. Meer informatie hierover vindt u in het Omgevingsloket.

Vragen beantwoorden over beschermde dieren en planten in de Vergunningcheck

In ons land leven beschermde planten en dieren. Verandert u bijvoorbeeld iets aan uw huis of tuin? Dan mag dit niet in het nadeel zijn van deze beschermde planten en dieren. In de Omgevingswet staan regels om deze soorten te beschermen.

In de Vergunningcheck van het Omgevingsloket beantwoordt u daarom ook vragen over beschermde planten en dieren. U moet dan invullen of er op uw locatie beschermde dieren en/of planten kunnen zijn. Dit kunt u controleren met het hulpmiddel BeSI, de Beschermde SoortenIndicator. Doet u verschillende werkzaamheden? Kapt u bijvoorbeeld een boom en gaat u ook graven in de bodem? Controleer dan in BeSI voor beide werkzaamheden of dit invloed heeft op beschermde dieren en planten op uw locatie.

Zo werkt de Beschermde SoortenIndicator (BeSi).

In BeSI ziet u in 5 stappen of uw werkzaamheid op een locatie invloed heeft op beschermde dieren en/of planten.

De Beschermde DiersoortenIndicator bestaat uit 5 stappen;

  • Locatie kiezen
  • Teken een vlak 
  • Kies uw werkzaamheden
  • Rapport maken
  • Open het rapport

1 werkzaamheid per keer in BeSI

Doet u verschillende werkzaamheden? Kapt u bijvoorbeeld een boom en gaat u ook graven in de bodem? Controleer dan in BeSI voor beide werkzaamheden of dit invloed heeft op beschermde dieren en planten op uw locatie. Meer informatie over BeSI

Waarom zijn er soms dubbele vragen in de Vergunningcheck

Het kan voorkomen dat verschillende overheden dezelfde vraag moeten stellen om een conclusie te kunnen geven. U ziet achter de vraag altijd de overheid staan die deze vraag aan u stelt, bijvoorbeeld ‘vragen van het Rijk’ of ‘vragen van de gemeente’. Zo ziet u in het Omgevingsloket wie de vraag stelt en waarom u twee keer dezelfde vraag moet beantwoorden.

Ook kan het voorkomen dat een activiteit is gekoppeld aan meerdere werkzaamheden. Kiest u meerdere van die werkzaamheden, dan kunt u bij meerdere werkzaamheden dezelfde vragen krijgen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij vragen over beschermde planten en dieren.

Uitslag Vergunningcheck

Aan het eind van de Vergunningcheck in het Omgevingsloket krijgt u de uitslag. In dit resultaat ziet u wat u moet doen en waar u rekening mee moet houden voor u kunt starten met uw werkzaamheden. U ziet bijvoorbeeld of u een vergunning moet aanvragen, een melding moet doen of informatie moet geven. Of dat u eerst contact op moet nemen met uw gemeente of waterschap, bijvoorbeeld omdat er meer informatie nodig is.

Het resultaat ziet eruit als een actielijst. De lijst kan uit 8 verschillende acties bestaan. U ziet alleen de acties die u hoeft te doen. 

Uitleg resultaat Vergunningcheck

Let op: De informatie uit de Vergunningcheck wordt niet opgeslagen als u de aanvraag op een later tijdstip wil doen. U zult dan opnieuw de Vergunningcheck moeten invullen. Om direct verder te gaan met uw aanvraag klikt u op de knop ‘Aanvragen en voorbereiden’.