Veelgestelde vragen over de Omgevingswet
De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin mensen wonen, werken en ontspannen. Deze nieuwe wet voegt oude wetten samen en bevat regels voor wat er buiten te zien, horen en ruiken is. Hier vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over de Omgevingswet.
Veelgestelde vragen
Waarom is de Omgevingswet nodig?
We hebben veel wetten voor onze leefomgeving. Met onze leefomgeving bedoelen we alles wat u buiten, ziet, hoort of ruikt. Zoals gebouwen, wegen, parken, water, lucht en geluid. Al die verschillende regels en wetten zijn vaak moeilijk, spreken elkaar soms tegen en de begrippen betekenen niet altijd hetzelfde. Daarom maakt de overheid van al die wetten en regelingen 1 wet: de Omgevingswet.
De Omgevingswet biedt meer ruimte voor nieuwe ideeën en plannen
Het is belangrijk dat u bij dit soort plannen de inwoners die dichtbij wonen informeert. Of om hun mening vraagt. Soms moet dat zelfs. Dat is bij grote veranderingen. Mensen willen betrokken worden bij initiatieven die hen direct raken. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het opknappen van een centrum in het dorp
- Bouw van meerdere woningen in uw straat
- Aanleg van een zonnepark
Per initiatief verschilt de impact op de omgeving. Om die reden is een hulpmiddel ontwikkelt dat de impact van een initiatief meet. De zogeheten participatiescan. Wilt u meer weten over de participatiescan? Klik dan hier.
Heeft de Omgevingswet ook nadelen?
Alle losse wetten en regels vallen straks onder 1 nieuwe wet. Dat is nieuw. Inwoners, ondernemers en overheid gaan ook anders met elkaar samenwerken. Dat zal in het begin wennen zijn. Dat duurt even en kan ook wel eens fout gaan. We gaan ervan uit dat we op termijn met de Omgevingswet betere en snellere besluitvorming hebben en dat we plannen sneller kunnen uitvoeren.
Vanaf wanneer geldt de Omgevingswet?
De Omgevingswet geldt vanaf 1 januari 2024. Als gemeente bereiden wij hier ons op voor. Dit betekent niet dat we op deze datum volledig klaar zijn. Ook na deze datum blijven we ons inzetten om onze dienstverlening in het kader van de Omgevingswet te verbeteren en ontwikkelen.
Waar vind ik meer informatie over de Omgevingswet?
Meer informatie over de Omgevingswet vindt u op de volgende websites:
Informatie voor inwoners
Wat betekent dit voor mij als inwoner?
U kunt op verschillende manieren te maken krijgen met de Omgevingswet.
U wilt iets veranderen aan uw omgeving
Bijvoorbeeld als u iets wilt (ver)bouwen aan uw huis of tuin. U ben dan initiatiefnemer. U moet dan uitzoeken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Daarvoor kunt u vanaf 1 januari 2024 het nieuwe Omgevingsloket gebruiken. In het nieuwe Omgevingsloket ziet u welke regels voor uw gebied en werkzaamheden gelden en hoe u mensen bij uw plan kunt betrekken.
Iemand anders wil iets veranderen aan uw omgeving
Bijvoorbeeld de gemeente, uw buren of andere mensen of organisaties. U bent dan misschien belanghebbende. In veel gevallen kunt u dan meepraten en meedenken over plannen in uw omgeving. Dit noemen we participatie. De Omgevingswet zorgt ervoor dat deze mensen of organisaties u actiever en eerder betrekken bij de plannen.
Vanaf 1 januari 2024 gaat ook de Wet kwaliteitsborging (Wkb) in
De Wkb is onderdeel van de Omgevingswet. Als u eigenaar bent van een woning moet u misschien voor u gaat verbouwen een kwaliteitsborger inhuren. De kwaliteitsborger kijkt mee of het gebouw aan de technische regels en de eisen voor kwaliteit voldoet. Met de Wkb zorgen we ervoor dat we betere en veiligere gebouwen bouwen. Wilt u meer weten over de Wkb? Klik dan hier
Als u al een vergunning heeft raakt u die niet kwijt
De Omgevingswet geldt alleen voor vergunningaanvragen vanaf 1 januari 2024. Vraagt u dit jaar nog een vergunning aan om iets te doen? Dan raakt u die niet kwijt als de Omgevingswet ingaat.
Hoe blijf ik op de hoogte van nieuwe plannen en ideeën?
U kunt zich aanmelden voor de e-mailservice op overheid.nl. U krijgt dan informatie over uw omgeving per mail. Denk aan vergunningen, plannen en nieuwe regels.
Hoe gaat het met de vergunningaanvragen tot 1 januari 2024?
Als wij u voor 1 januari 2024 al een vergunning geven, dan blijft deze gewoon geldig. U hoeft niets te doen. Moeten wij uw aanvraag nog behandelen, dan gebeurt dat volgens de oude regels. U moet er dan wel voor zorgen dat u alle nodige stukken op tijd inlevert.
Heeft u plannen waarvoor het bestemmingsplan gewijzigd moet worden en u heeft de plannen nog niet compleet bij de gemeente ingediend, neem dan contact met ons op, want dan zullen uw plannen aan de nieuwe regels moeten voldoen.
Informatie voor bedrijven en ondernemers
Heeft de Omgevingswet gevolgen voor mijn bedrijfsvoering?
Als u niets aan uw bedrijfsvoering verandert, hoeft u niks te doen. Gaat u wel iets veranderen? Dan moet u controleren of u een vergunning nodig heeft en of er milieuregels gelden. Vanaf 1 januari 2024 vindt u de milieuregels in het nieuwe Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) of in het Omgevingsplan van de gemeente. Controleer de regels in beide besluiten, hier kunnen verschillen in zitten.
De omgevingsvergunning voor een inrichting verandert automatisch
Dit wordt een omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit. Hier hoeft u niets voor te doen. Oude meldingen vanuit het Activiteitenbesluit blijven gelden. Moet uw bedrijf voor de Omgevingswet voldoen aan de milieuregels van het Activiteitenbesluit? Dan moet u zich vanaf 1 januari 2024 houden aan de regels in het Bal. Deze zijn voor het grootste gedeelte hetzelfde.
Voor een aantal bedrijven geldt het Bal niet
Bijvoorbeeld de detailhandel en de horeca. Deze bedrijven vinden de milieuregels terug in ons Omgevingsplan. Deze regels zijn voor het grootste gedeelte hetzelfde als de milieuregels die nu gelden in het Activiteitenbesluit.
Wat verandert er als ik een vergunning wil aanvragen voor mijn bedrijf?
Wilt u ontwikkelen of bouwen? In het Omgevingsplan vindt u wat kan en mag in het gebied waar u wilt bouwen en ontwikkelen. Een vergunning aanvragen of melding doen kan vanaf 1 januari in het nieuwe Omgevingsloket. De Omgevingswet moedigt u aan om mensen of organisaties in uw omgeving bij uw bouw- of ontwikkelplannen te betrekken. In sommige gevallen bent u dat zelfs verplicht.
Waar kan ik terecht met vragen?
Als ondernemer kunt u op verschillende plekken terecht met uw vragen:
- Het Omgevingsloket
- In het nieuwe Omgevingsloket ziet u welke regels gelden voor het gebied waar u uw bouw- of ontwikkelplannen wilt uitvoeren. Hier vindt u ook welke regels gelden voor de werkzaamheden die bij uw plannen horen en hoe u mensen bij uw plan kunt betrekken.
- IPLO
- Informatiepunt Leefomgeving Het IPLO ondersteund overheden, maatschappelijke organisatie en bedrijven bij het werken met de Omgevingswet.
- Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel
- Hier vindt u algemene informatie over de wet- en regelgeving van de Rijksoverheid.