Veelgestelde vragen over de omgevingsvergunning
Hier vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over de omgevingsvergunning.
Aanvragen en meldingen
Hoe weet ik of ik een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen?
U kunt daarvoor de vergunningcheck doorlopen in het Omgevingsloket op omgevingswet.overheid.nl. Als u klaar bent met de Vergunningcheck en u wilt een aanvraag indienen, dan kunt u meteen beginnen. Uw locatie en activiteiten worden dan bewaard. U hoeft deze niet opnieuw in te voeren.
Hoe kan ik een omgevingsvergunning aanvragen of een melding doen?
Dat kunt u zelf online doen via een Aanvraag in het Omgevingsloket: omgevingswet.overheid.nl. U logt in met DigiD (particulieren) of EHerkenning (bedrijven).
Ik heb een idee, maar wil dit graag met de gemeente bespreken voordat ik een definitieve aanvraag indien. Is dat mogelijk?
U kunt hiervoor contact opnemen met de gemeente via het contactformulier of telefoonnummer (0546 840 840). U kunt ook een conceptverzoek indienen. Deze vraagt u aan via omgevingswet.overheid.nl/aanvragen. U beantwoordt de vragen in het Omgevingsloket. Kies aan het eind bij stap 7 voor `Conceptverzoek'.
De vergunningcheck geeft aan dat er geen vergunning nodig is voor de bouwwerkzaamheden die ik ga verrichten. Ik wil daarom graag de Verklaring Vergunningvrij bouwen aanvragen. Hoe kan ik dat doen?
U kunt de verklaring aanvragen door een conceptverzoek of aanvraag omgevingsvergunning in te dienen via omgevingswet.overheid.nl. Voeg ook een tekening toe van de situatie. Het aanvragen van deze verklaring kost geld. Ook wel leges genoemd. Kijk op Aanvraag of melding in het Omgevingsloket I Twenterand voor meer informatie over omgevingsvergunningen en meldingen.
Hoe weet ik of mijn (ver-)bouwplan past binnen het omgevingsplan?
Dat kunt u controleren via het Omgevingsloket (vergunningcheck). Kijk voor meer informatie op: omgevingswet.overheid.nl. In Regels op de kaart kunt u opzoeken welke regels er gelden op een bepaalde locatie.
Vergunningen en vergunningsvrij
Heb ik een vergunning nodig voor een dakkapel?
Niet altijd. Een dakkapel is vergunningsvrij als deze in het achterdakvlak of een niet naar openbaar toegankelijk gebied gekeerd zijdakvlak wordt geplaatst van een legaal, dus met vergunning, gebouwd bouwwerk én als wordt voldaan aan de volgende eisen:
- voorzien van een plat dak;
- gemeten vanaf de voet van de dakkapel niet hoger dan 1,75 m;
- onderzijde meer dan 0,5 m en minder dan 1 m boven de dakvoet (= onderkant van het dak);
- bovenzijde meer dan 0,5 m onder de daknok; en
- zijkanten meer dan 0,5 m van de zijkanten van het dakvlak;
Voldoet u hier niet, vraag dan een vergunning aan via omgevingswet.overheid.nl. Twijfelt u of u een vergunning nodig heeft? Neem dan contact op met de gemeente via het contactformulier.
Mag ik zonder vergunningen airco of unit voor een warmtepomp aan de buitenmuur plaatsen?
Dit mag vergunningsvrij worden geplaats als:
- De airco of unit voor een warmtepomp op de grond staat op het achtererf.
- De airco of unit voor een warmtepomp in de breedte, hoogte en diepte niet groter is dan 50 cm als deze aan de gevel of op een plat dak wordt geplaatst.
- De airco of unit voor een warmtepomp mag niet meer dan 40 decibel aan geluid produceren op het erf.
Wanneer is het plaatsen van zonnepanelen vergunningsvrij?
Het plaatsen van zonnecollectoren of zonnepanelen is vergunningsvrij als deze worden geplaatst op een dak van een legaal, dus met vergunning, gebouwd bouwwerk én voldaan wordt aan de volgende eisen:
1. bij plaatsing op een schuin dak
- i. binnen het dakvlak;
- ii. in of direct op het dakvlak; en
- iii. hellingshoek gelijk aan hellingshoek dakvlak;
2. bij plaatsing op een plat dak: afstand tot de zijkanten van het dak ten minste gelijk aan hoogte collector of paneel; en
3. als de collector of het paneel niet één geheel vormt met de installatie voor het opslaan van het water of het omzetten van de opgewekte elektriciteit: die installatie aan de binnenzijde van een bouwwerk geplaatst;
Vergunningvrij bouwen bij mantelzorg
Soms heeft een naaste voor een langere periode veel extra zorg nodig. Bijvoorbeeld als een partner ernstig ziek is of als een kind gehandicapt is. Bij voorkeur blijft u dan in uw eigen woning. Is er extra ruimte nodig om de zorg goed te kunnen verlenen dan is het wellicht mogelijk om vergunningvrij te (ver)bouwen. Hier leest u wanneer u hiervoor in aanmerking komt en wat de mogelijkheden zijn.
Moet ik een vergunning aanvragen voor het plaatsen van een aanbouw, schuur of overkapping?
Dat kunt u controleren via het Omgevingsloket (vergunningscheck). Kijk voor meer informatie op: omgevingswet.overheid.nl.
Hoe hoog mag een erfafscheiding/schutting zijn?
- Een schutting, muur of hek tot 1 meter hoog is vergunningsvrij
- Een schutting, muur of hek voor uw woning mag maximaal 1 meter hoog zijn. Achter de voorgevel van uw woning mag deze maximaal 2 meter hoog zijn als u deze vergunningsvrij wilt plaatsen. Dit geldt ook voor een schutting, muur of hek naast uw woning, als deze zijde van uw woning niet naar openbaar gebied is gekeerd.
- Wanneer uw perceel aan deze zijde wel aan openbaar toegankelijk gebied grenst, dan mag de schutting, muur of het hek ook aan deze zijde maximaal 1 meter hoog zijn.
Overige vragen
Hoe lang duurt een aanvraag voor een omgevingsvergunning?
In de meeste gevallen ontvangt u binnen 8 weken een beslissing op uw aanvraag. Deze termijn kan eventueel met 6 weken worden verlengd. In sommige gevallen is een langere procedure nodig die 26 weken duurt. Dit is de uitgebreide procedure.
Hoe kan ik zien of er een vergunning is verleend?
Actuele plannen publiceren wij in ons huis-aan-huis blad De week van Twenterand InTwenterand en op de website van de gemeente Twenterand. Daarnaast zijn alle publicaties te vinden op de website van Overheid.nl.
Wilt u op de hoogte gehouden worden over berichten in uw buurt? Op de website Overheid.nl kunt u zich aanmelden voor de e-mailservice om besluiten en bekendmakingen over uw buurt te ontvangen. Bij het aanmelden kunt u aangeven welke berichten, vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving u wilt ontvangen.
Wat is de wet kwaliteitsborging en wanneer heb ik een kwaliteitsborger nodig?
Bij het bouwen moet u in bepaalde gevallen een kwaliteitsborger inzetten. Dit is een onafhankelijk controleur. De kwaliteitsborger controleert uw plannen. De kwaliteitsborger zorgt er ook voor dat op de bouwplaats alles gaat volgens de bouwtechnische regels. Kijk voor meer informatie op Wet kwaliteitsborging voor het bouwen l Twenterand.
Hoe vind ik een kwaliteitsborger? (wet kwaliteitsborging)
In het register kwaliteitsborging vindt u een overzicht van kwaliteitsborgers. Kies een kwaliteitsborger vóór u aan de slag gaat.
Wat is participatie en is dat verplicht?
Heeft u plannen, bespreekt u deze dan met uw omgeving, bijvoorbeeld inwoners of bedrijven. Zo kunt u bijvoorbeeld uw plan nog beter maken of zorgen en bezwaren wegnemen. In een aantal gevallen is dat zelfs verplicht. Lees hier meer over participatie.
Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden? Dan kunt u gebruik maken van het contactformulier.