Twenterand werkt aan klimaatadaptatie

“We moeten zelf natuurlijk het goede voorbeeld geven” 

Ons klimaat verandert. Dat merken we steeds vaker aan het extremere weer. Zoals heftigere regenbuien, hetere zomers of lange droge periodes. Maar we kunnen ons best aanpassen aan het veranderende klimaat. Dat noemen we klimaatadaptatie. Ook de gemeente Twenterand werkt daaraan. Hoe we dat als gemeente doen? Wethouder Arjan Hof legt het graag uit. 

wethouder-arjan-hof

“Op allerlei plekken in de gemeente wordt gewerkt aan de openbare ruimte”, vertelt Arjan Hof, die als wethouder in Twenterand juist gaat over die openbare ruimte. “En waar de schop tóch al de grond in gaat, daar nemen we gelijk maatregelen op het gebied van klimaatadaptatie. We vragen inwoners en bedrijven ook om maatregelen te nemen. Dan moeten we zelf natuurlijk het goede voorbeeld geven. We proberen regenwater langer vast te houden. Dit doen we bijvoorbeeld door het water niet via het riool af te voeren, maar ter plekke in de bodem te laten zakken. Zo kunnen we voorkomen dat de grond te droog wordt. Op andere plekken zorgen we er juist voor dat water gemakkelijker weg kan. Zo kunnen we overstromingen hopelijk voorkomen.” 

Mozaïek 

Naast het gemeentehuis stond tot vorig jaar de Ontmoetingskerk. Op die plek is inmiddels een begin gemaakt met Het Mozaïek, een compleet nieuwe woonwijk. “Aan de Schout Doddestraat staan nu acht zogeheten levensloopbestendige woningen”, weet Hof. “In de grond hebben we aan klimaatadaptatie gedacht. Het regenwater wordt er bijvoorbeeld via infiltratiebuizen gelijkmatig in de grond verspreid. Dat zorgt ervoor dat het hele gebied voorzien is van voldoende grondwater. Centraal ontmoetingspunt in het wijkje is de groene wadi. Hier kunnen kinderen spelen en bij hevige regenval vangt de wadi het regenwater op.” 

Dunantstraat 

“Oplossingen als aan de Schout Doddestraat voeren we ook op andere plekken door”, aldus wethouder Hof. “Ik denk bijvoorbeeld aan de Dunantstraat in Vriezenveen. We hebben daar twee jaar geleden het wegdek vervangen. Maar we hebben ook het hemelwater afgekoppeld, oude materialen hergebruikt en de bomen behouden. Het vuilwaterriool is vervangen en er ligt nu een filteringsysteem waar we tot 600 m3 hemelwater kunnen filteren en bergen. Zo verwerk je het water direct op de plek waar het valt. Dit voorkomt droogte bij tekorten en voorkomt ook overstromingen bij een te grote druk op het riool.” 

Kervelplein 

Een derde voorbeeld van klimaatadaptieve maatregelen vinden we in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Daar wordt het Kervelplein gerenoveerd. “Ook een prachtig project”, zegt de wethouder, die er onlangs op bezoek ging. “Ik vond het heel bijzonder om te zien wat er in de grond allemaal wordt gedaan. Daar heb je normaal gesproken geen weet van. Naast het aanpakken van het riool, hebben we hier gekozen voor zogeheten infiltratiekratten. Meer dan 1000 kunststof kistjes zorgen er ook hier voor dat het regenwater gemakkelijk naar beneden kan en ondergronds tijdelijk kan worden opgeslagen.”