Thuis afval scheiden en inzamelen
ROVA zamelt verpakkingen (PMD) en groente, fruit en tuinafval (GFT) en restafval gescheiden in. De meeste mensen in onze gemeenten hebben hiervoor een eigen container. Heb je geen container thuis? Dan kun je jouw afval naar een verzamelcontainer in de buurt brengen. Deze containers worden regelmatig geleegd.
Inzamelkalender ROVA
Op de inzamelkalender van ROVA kun je zien op welke dagen jouw containers worden geleegd. Zet jouw container op de inzameldag voor 7.00 uur ’s ochtends aan de straat zodat ROVA de container leeg kan maken.
U kunt de inzamelkalender op verschillende manieren bekijken:
- ROVA app
Heeft u een smartphone of tablet? Dan kunt u de gratis ROVA-app downloaden via de App Store(externe link) en Google Play Store(externe link). In de app stelt u éénmalig uw adres in, daarna heeft u altijd alle informatie over inzameling van afval en grondstoffen bij de hand. In de app kunt u ook een herinnering instellen, zodat u bijvoorbeeld de avond voor de inzameldag een melding krijgt. Zo vergeet u nooit meer de container op tijd aan de straat te zetten. - ROVA website
Heeft u geen smartphone of tablet? Dan kunt u uw postcode en huisnummer invoeren op Inwoners - ROVA.nl(externe link). U krijgt dan direct de volledige jaarkalender met inzameldagen in beeld. - Papieren kalender
Als u een papieren inzamelkalender wilt, dan kunt u de online kalender openen (via de link hierboven) en zelf printen. U kunt ook een papieren inzamelkalender aanvragen via het ROVA-Klantcontactcentrum, telefoonnummer: (038) 427 37 77. Het ROVA-Klantcontactcentrum is op werkdagen van 8.00 tot 19.00 uur bereikbaar en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.
Inwoners van de gemeente Twenterand hebben drie containers:
- De grijze container voor restafval: wordt een keer in de zes weken geleegd.
- De oranje container voor verpakkingen (Plastic, Metaal en Drankenkartons): wordt een keer in de vier weken geleegd
- De groene container voor groente, fruit en tuinafval: wordt van maart tot oktober een keer in de twee weken geleegd, wordt van november tot en met februari een keer in de vier weken geleegd.
Nieuwe afvalcontainer aanvragen
Is jouw afvalcontainer kapot of gestolen? Dan kun je een nieuwe container aanvragen via het contactformulier van ROVA. Als je net bent verhuisd is dit gratis, het is wel nodig om al ingeschreven te staan op het nieuwe adres. Ben je niet verhuisd, maar vraag je wel een nieuwe container terwijl deze niet kapot of gestolen? Dan zijn hier kosten aan verbonden.
Kleinere, grotere of extra afvalcontainer aanvragen
Is jouw container te groot of juist te klein? Dan kun je een kleinere of grotere afvalcontainer aanvragen via het contactformulier van ROVA. Als je net bent verhuisd is dit gratis. Woon je al langere tijd op dit adres? In 2024 zijn er geen kosten verbonden aan het omwisselen van de afvalcontainers.
Ook is het mogelijk om een extra restafvalcontainer aan te vragen (indien er al een grote restafvalcontainer aanwezig is). Hiervoor kunt u het contactformulier onderaan de pagina invullen en aangeven bij onderwerp “aanvraag extra 240 restafvalcontainer”.
Container niet geleegd na verhuizing
Bij het legen van de container wordt gecontroleerd of er personen ingeschreven staan op het adres. Staat er geen personen ingeschreven op het adres? Dan kan het zijn dat de afvalcontainer niet geleegd wordt. Heeft u zich ingeschreven? Dan wordt dit automatisch doorgegeven en aangepast in het systeem van ROVA, dit kan ongeveer een week duren.
Meer weten over afval scheiden en de inzameling in jouw buurt? Neem contact op met ROVA via (038) 427 37 77 of ga naar www.rova.nl.
Afval brengen naar een verzamelcontainer
In de buurt van appartementencomplexen in Twenterand zijn een aantal (ondergrondse) verzamelcontainers geplaatst. Deze kunt je openen met jouw ROVA pas. Via de ROVA inzamelkalender vind je een verzamelcontainer bij u in de buurt.
Inzamelen bedrijfsafval
Bedrijven en instellingen zijn zelf verantwoordelijk voor het scheiden en afvoeren van hun afval. Dit kan bijvoorbeeld door het afval te laten ophalen door een erkende inzamelaar. Ook kun je het bedrijfsafval dat lijkt op huishoudelijk afval inleveren bij de milieustraat:
- Je brengt het naar de milieustraat, of je laat het ophalen door de gemeente.
- De gemeente is niet verplicht dit bedrijfsafval te accepteren.
- Als de gemeente het bedrijfsafval accepteert, dan betaal je hiervoor reinigingsrecht.