Terugblik Inspiratiesessie Sociale Veiligheid
Woensdagavond 16 november vond de tweede thema-avond ‘sport’ van dit jaar plaats. Korfbalvereniging Amicitia stelde haar clubgebouw beschikbaar om op een interactieve manier met elkaar te praten over het thema ‘sociale veiligheid’. Terugblikkend op deze inspiratiesessie was het goed om te constateren dat er een diverse vertegenwoordiging vanuit het verenigingsleven aanwezig was. Er waren bestuursleden, trainers, vertrouwenscontactpersonen om aan de slag te gaan met het verbeteren van een sociaal veilig sportklimaat binnen hun sportvereniging.
Centrum Veilige Sport Nederland
Erik Beuker – projectleider sociaal veilig sportklimaat van Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) trapte de avond af met het omschrijven van het begrip (seksueel) grensoverschrijdend gedrag binnen de sport. Hij zoomde in op de signalen die zichtbaar zouden kunnen zijn voor de aanwezigen. Denk aan: minder plezier in sporten, wegblijven van trainingen, verlies van eetlust of een angstige houding. Om het taboe om er over te praten langzamerhand te doorbreken heeft Erik wat gegevens gepresenteerd. Uit onderzoeken is naar voren gekomen dat een groot aantal sporters in hun sportieve carrière te maken heeft gehad met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Bijna 72% in de leeftijd 18-50 jaar geeft aan in hun jeugd minimaal één keer een ervaring van grensoverschrijdend gedrag in de sport te hebben meegemaakt. Jaarcijfers uit de rapportage van CVSN:
CVSN is er als hulpverlener, hét meldpunt voor (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, matchfixing en doping in de sport. Vanuit deze rol heeft Erik een aantal toepasbare mogelijkheden gepresenteerd voor de creatie van een sociaal veilig sportklimaat binnen iedere vereniging:
-
Creëer bewustwording en bewustzijn (maak het bespreekbaar);
-
Benoem gedragscode en gedragsregels (creëer een sfeer waarin je elkaar mag en kunt aanspreken);
-
High5 stappenplan (doorloop de stappen en optimaliseer het sportklimaat);
-
Aannamebeleid (check welke vrijwilligers je binnen je vereniging betrekt);
-
Regeling Gratis VOG (maak hier als vereniging gebruik van);
-
Vertrouwenscontactpersoon (opleiding als VCP via CVSN);
Een belangrijke boodschap die we middels dit artikel verder willen benadrukken is: denk eens na over de sociale veiligheid in je vereniging door onderstaande vragen te stellen en bespreekbaar te maken.
-
Volwassenen kunnen zich weren of begrijpen, hoe zit dat met jongeren en kwetsbare groepen?
-
Je moet er als ouder/verzorger toch op kunnen vertrouwen dat je kind ook op de sportvereniging in veilige handen is?
-
Wat kunnen we doen en hoe komen we in actie?
-
Welke bijdrage lever jij?
De avond werd afgesloten met een duidelijke handreiking vanuit CVSN --> je staat er niet alleen voor! Neem contact op met CVSN om aan de slag te gaan met het verbeteren van de sociale veiligheid binnen de Twenterandse sport!
0900-2025590