Streekproducten op de kaart

21 Overijsselse gemeenten gaan zich inzetten voor meer lokaal voedsel. Dit hebben ze op 14 oktober in de intentieverklaring ‘Eten uit de Regio’ vastgelegd. Dit gebeurde tijdens een lunch met lokaal voedsel georganiseerd door de provincie Overijssel. Deze samenwerking moet gaan zorgen voor meer afzet van lokaal voedsel, waarbij de regionale economie wordt gestimuleerd. Agrariërs houden daarbij meer geld over om te investeren in duurzame manieren van landbouw.

Gedeputeerde Gert-Harm ten Bolscher maakt zich al langer hard voor meer lokaal voedsel in de provincie. “Lokaal voedsel is over de hele linie duurzamer, zorgt ervoor dat de consument weer dichter bij de agrariër komt te staan en meer inzicht krijgt in waar zijn voedsel vandaan komt. Meer lokale afzet biedt agrariërs daarnaast de mogelijkheid om te schakelen naar kringlooplandbouw.” De provincie gaat gemeente helpen het lokale voedsel in te passen. De overheden die nu nog geen mogelijkheid zagen om aan te sluiten kunnen dat in een later stadium alsnog doen. De provincie hoopt hiermee een beweging op gang te brengen waarbij bedrijven, instellingen en consumenten gaan volgen.

Twenterand
Wethouder Martha van Abbema ondertekende de deal namens Twenterand. “Omdat we het belangrijk vinden dat het eten dat onze boeren produceren en de grondstoffen voor dat eten meer in eigen gemeente blijven”, legt de wethouder uit. “We willen onze eigen voedselproducenten meer onder de aandacht brengen bij de consumenten in Twenterand. Als gemeente kunnen we onze eigen inwoners stimuleren om meer streekproducten uit de eigen gemeente af te nemen. Dat gebeurt ook al volop. Zo wordt gerst dat wordt geteeld op de Mageleres verwerkt tot bier door de Berghoeve Brouwerij. En graan dat bij de Leemansmolen tot meel wordt gemalen kan worden gebruikt door de plaatselijke bakkerijen.”

Circulair Twenterand
Van Abbema is trots dat er zoveel agrarische producten in Twenterand geproduceerd worden. “Van varkens-, rund- en kippenvlees tot alle mogelijke zuivelproducten en van blauwe bessen tot elke groente die je maar kunt bedenken. Twenterand produceert het allemaal. Het zou mooi zijn als Twenterandse supermarkten vaker dat lokale aanbod gaan aanbieden. Daarom ondersteunen we als gemeente ook van harte het project ‘Circulair Twenterand’, waarbij Twenterandse ondernemers in de Agro & Food sector samen streven naar een toekomstbestendige landbouw, met vooral producten uit de streek.”