Op werkbezoek bij De Groot Vroomshoop

De imposante, gelijmde houtconstructies van De Groot Vroomshoop zijn inmiddels een begrip in de bouwwereld. Maar vanuit de hoofdvestiging aan het Zwolsekanaal timmert de houtgigant nog op veel meer terreinen aan de weg, met ook vestigingen in Rijssen en Enschede. Hoog tijd voor een werkbezoek van burgemeester Hans Broekhuizen en wethouder Economie Martha van Abbema. In hun kielzog namen ook bedrijfscontactfunctionaris Irene Rozendaal en de kersverse programma-adviseur Economie Monique Müller een kijkje.

De gemeentelijke afvaardiging werd gastvrij ontvangen door de twee directeuren Wim Sturris en Gerard Beltman. De mannen namen hun bezoekers mee in de geschiedenis van het Vroomshoopse bedrijf, dat teruggaat tot het jaar 1927. Destijds werd begonnen met de verkoop van hout. In de jaren dertig werd begonnen met modulaire bouw. Eerst met kippenhokken, later ook met vakantiewoningen. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in de wereld van de circulaire bouw en biedt DGV werk aan ruim 200 werknemers. Sinds 1993 is De Groot Vroomshoop onderdeel van VolkerWessels, maar het bedrijf heeft nog steeds een duidelijke eigen identiteit.

Prijswinnend

De Groot Vroomshoop staat niet alleen bekend om tijdelijke en permanente huisvestingsoplossingen, maar ook om prefab houten bergingen, dak- en gevelelementen en uiteraard de bekende gelijmde houtconstructies. Maar het bedrijf van Wim Sturris en Gerard Beltman is ook een sociale werkgever. “Ons personeel is écht ons kapitaal”, liet Sturris optekenen, terwijl hij en passant liet weten dat DGV ook prijswinnende concepten bedenkt en uitvoert. Zoals basisschool het Epos in Rotterdam, dat de Houtbouwprijs 2021 in de wacht sleepte in de categorie seriematige houtbouw. Duurzaamheid is een belangrijke drijfveer van DGV. Directeur Beltman vertelde over de duurzame oplossingen waar zijn bedrijf voor gekozen heeft, zoals de ruim 11.000 zonnepanelen op het dak van de bedrijfshallen.

Bewonderingswaardig

De ontwikkeling van het slopen van gebouwen naar circulair bouwen, waarbij materiaal hergebruikt wordt of soms zelfs hele gebouwen demontabel en remontabel zijn, is koren op de molen van wethouder Van Abbema. Zij gaat in het college van B&W niet alleen over Economie, maar heeft ook Duurzaamheid in haar portefeuille. “Het is prachtig om te zien dat dit gerenommeerde bedrijf vanuit Vroomshoop de bouwwereld nationaal en internationaal bedient met modulaire, circulaire en innovatieve concepten. Daarbij blijven ze altijd oog houden voor de menselijke maat. Voor hun personeel, maar ook voor toekomstige generaties. Dat is niet alleen heel verstandig, maar in een wereld waar geld verdienen de boventoon voert zeker ook bewonderingswaardig.”

De Groot Vroomshoop