Omgevingsvergunning

Als u gaat bouwen of verbouwen, heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. U vraagt de vergunning aan via het Omgevingsloket.

Wat is het?

Als u wilt bouwen of verbouwen, heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Vroeger was dit de bouwvergunning. De regels verschillen per bouwwerk en per situatie. 

Er zijn 3 mogelijkheden:

  • Vergunningsvrij bouwen of verbouwen
  • Omgevingsvergunning, gewone procedure
  • Omgevingsvergunning, uitgebreide procedure

Let op! 

Gaat u een gevel of dak verbouwen? Sinds 1 februari 2022 gelden er extra regels als u daarbij een verwarming, airconditioner of klimaatsysteem aanpast of aanlegt. U moet dan technieken voor duurzame energie gebruiken. Lees meer over de eisen voor duurzame energie op RVO.nl.

Vergunningsvrij bouwen of verbouwen

U kunt kleine bouwactiviteiten vaak zonder omgevingsvergunning uitvoeren. Er zijn wel regels waar u zich aan moet houden:

  • Besluit bouwwerken leefomgeving: er zijn minimumeisen waaraan uw bouwwerk moet voldoen. Dit zijn eisen over veiligheid, sterkte, milieu, energiegebruik en comfort. Lees meer over het Besluit bouwwerken leefomgeving op de website van Rijksoverheid.
  • Burenrecht: Het is belangrijk dat, vóórdat u een aanvraag doet, u ook de inwoners die dichtbij wonen informeert. Of om hun mening vraagt, soms moet dat zelfs. Het is verstandig om met uw buren te gaan praten voordat u aan de bouw of verbouwing begint. Dat betrekken van de omgeving noemen we participatie. Dat kan mogelijk bezwaren in een latere fase voorkomen. 

Voorbeelden van kleine bouwactiviteiten kunnen bv. zijn:

  • een afscheiding tussen balkons
  • zonweringen of rolluiken
  • dakkapellen
  • bijgebouwen aan de achterkant van een woning

Of een bijbehorend bouwwerk vergunningvrij voor het ruimtelijk deel bij een hoofdgebouw is toegestaan, hangt af van verschillende factoren. Op de website van Informatiepunt Leefomgeving vindt u hierover meer informatie.

Doe altijd de vergunningcheck !

Omgevingsvergunning, gewone procedure

Meestal volgt de omgevingsvergunning de gewone procedure. Ook bij een beschermd stads- of dorpsgezicht.

Omgevingsvergunning, uitgebreide procedure

Een uitgebreide procedure is in de volgende gevallen nodig:

  • bij een grote afwijking van het bestemmingsplan
  • als het bouwwerk moet voldoen aan milieueisen
  • bij een monument
  • het gebouw wordt een dagverblijf voor kinderen of gehandicapten, of nachtverblijf (in de zorg, of hotel en recreatie); dit heeft te maken met de brandveiligheid

Wat moet ik doen?

Gaat u bouwen of verbouwen? Een boom kappen of iets slopen? Het gebruik van een gebouw of terrein veranderen? Vaak heeft u daarvoor een omgevingsvergunning (toestemming) nodig omdat het invloed heeft op de omgeving. Bekijk hieronder stap voor stap hoe dit werkt. 

Stap 1; Check of u een vergunning nodig heeft

Doe altijd eerst een vergunningscheck in het Omgevingsloket.  Voor uitleg over de vergunningcheck, klik hier.

Als uit de vergunningscheck blijkt dat u geen vergunning nodig heeft, dan kunt u meteen aan de slag. U moet uiteraard wel voldoen aan de regels uit het Besluit Bouwwerken Leefomgeving en het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek. Wij adviseren u om uw buren te informeren voordat u aan het werk gaat. Neem bij twijfel altijd contact op met de gemeente. U kunt uw vraag stellen via het Contactformulier of email info@twenterand.nl.

Beschrijf in het contactformulier of uw e-mail:

  • wat uw plannen zijn, bijvoorbeeld: het bouwen of verbouwen van een huis of schuur
  • op welk adres of perceelnummer u uw plannen wilt uitvoeren en waar u dit precies wilt doen. U kunt dit ook aangeven door een tekening of luchtfoto mee te sturen
  • de afmetingen van wat u wilt (ver)bouwen, dus de oppervlakte, inhoud, hoogte, breedte enzovoort
  • hoe u het wilt gaan gebruiken, bijvoorbeeld als woning of schuur of gedeeltelijk bedrijfsmatig.

Stap 2; U heeft een vergunning nodig

Via regels op de kaart kunt u alle geldende regels vinden voor uw locatie. Past uw plan binnen de regels dan kunt u direct een vergunning aanvragen via het Omgevingsloket. Voor het in behandeling nemen van een vergunningaanvraag betaalt u kosten. Deze kunt u vinden in de legesverordening.

Past uw plan of idee niet binnen de regels of twijfelt u daarover, mail uw vraag naar info@twenterand.nl of vul het contactformulier in. Wij kunnen u adviseren over de te nemen stappen en de kosten die eraan verbonden zijn. 

Ook is het belangrijk dat u uw omgeving betrekt bij uw plan. Dat noemen we participatie.

Een omgevingsvergunning kan nadelen hebben voor de natuur. Het behoud van beschermde gebieden, planten- of diersoorten kan namelijk gevaar lopen. Geef dit duidelijk aan in de aanvraag.

Gaat u nieuwbouwwoningen bouwen? Of kantoren van 100m² of groter? Doe dan een milieuprestatieberekening en een energieprestatieberekening bij uw aanvraag. 

Stap 3; Het Conceptverzoek

Wil u weten of u de vergunningsaanvraag juist en volledig heeft ingevuld? Dan kunt u eerst een conceptverzoek aanvragen. Wilt u weten of uw (bouw)plan haalbaar is? Ook dan kunt u een conceptverzoek aanvragen. 

Wij toetsen uw (bouw)plan aan de regels van het omgevingsplan, beleid en de welstandsnota en kijken of er extra advies nodig is van bijvoorbeeld een stedenbouwkundige of verkeersdeskundige. Blijkt uw plan niet te voldoen aan het omgevingsplan, dan bekijken we of er mogelijkheden zijn om af te wijken van het omgevingsplan.

Aan een Conceptverzoek zijn kosten verbonden, in 2024 bedragen deze € 300,-.

Stap 4; Behandeling van uw aanvraag

Afhankelijk van de uitkomst van het vooroverleg kunt u een vergunning aanvragen via het Omgevingsloket. In de meeste gevallen ontvangt u binnen 8 weken een beslissing op uw aanvraag. Deze termijn kan eventueel met 6 weken worden verlengd. Bij een uitgebreide procedure krijgt u de beslissing binnen 6 maanden. Deze termijn mag de gemeente ook met 6 weken verlengen.

Zorg ervoor dat uw aanvraag compleet is. Aanvragen die niet compleet zijn, lopen onnodig vertraging op.

Stap 5; Starten met de werkzaamheden

In de meeste gevallen mag u starten met uw werkzaamheden als u de omgevingsvergunning heeft ontvangen. Dit is anders als u bijvoorbeeld gaat slopen of een boom gaat kappen. Omdat deze activiteiten niet terug te draaien zijn, mag u, als er geen voorlopige voorziening is aangevraagd, pas 6 weken na ontvangst van de vergunning starten met de werkzaamheden.

Houd er rekening mee dat belanghebbenden binnen 6 weken bezwaar kunnen maken.

Bezwaar en beroep

Bij een gewone procedure maakt u bezwaar bij de gemeente. Bij een uitgebreide procedure geeft u uw mening (zienswijze) over het ontwerpbesluit. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens? Dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank. Eventueel kunt u daarna nog in hoger beroep gaan.

Is er niet gereageerd binnen de beroepstermijn van 6 weken? Dan is de vergunning definitief.

Kosten

U betaalt een percentage van de bouwsom. De hoogte wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.

Als u een omgevingsvergunning aanvraagt, dan betaalt u meestal niet alleen de kosten voor de omgevingsvergunning. Vaak brengt de gemeente ook plankosten in rekening. Dit zijn kosten voor voorbereiding van en toezicht op de aanleg van voorzieningen. Bijvoorbeeld groenvoorzieningen, nieuwe wegen of het dempen van sloten. Er is een landelijk rekenmodel waarmee de gemeente de plankosten bepaalt. 

Aanvraag ingediend voor 1 januari 2024

Wilt u nog een aanvulling doen op een aanvraag die u heeft ingediend vóór 1 januari 2024? Ook dit kan via het nieuwe Omgevingsloket. 

  • Start een aanvraag en selecteer de activiteit "Wabo aanvraag of besluit aanvullen - Informatie". 

U kunt met deze activiteit de gevraagde documenten uploaden. Vul de activiteit zo veel mogelijk aan met de gevraagde informatie, zoals "Ons kenmerk", "OLO-nummer", een locatie en/of een omschrijving van de werkzaamheden.