Omgevingsvergunning
Als u gaat bouwen of verbouwen, heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. U vraagt de vergunning aan via het Omgevingsloket.
Wat is het?
Als u wilt bouwen of verbouwen, heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Vroeger was dit de bouwvergunning. De regels verschillen per bouwwerk en per situatie.
Er zijn 3 mogelijkheden:
- Vergunningsvrij bouwen of verbouwen
- Omgevingsvergunning, gewone procedure
- Omgevingsvergunning, uitgebreide procedure
Let op!
Gaat u een gevel of dak verbouwen? Sinds 1 februari 2022 gelden er extra regels als u daarbij een verwarming, airconditioner of klimaatsysteem aanpast of aanlegt. U moet dan technieken voor duurzame energie gebruiken. Lees meer over de eisen voor duurzame energie op RVO.nl.
Wat moet ik doen?
Gaat u bouwen of verbouwen? Een boom kappen of iets slopen? Het gebruik van een gebouw of terrein veranderen? Vaak heeft u daarvoor een omgevingsvergunning (toestemming) nodig omdat het invloed heeft op de omgeving. Bekijk hieronder stap voor stap hoe dit werkt.
Bezwaar en beroep
Bij een gewone procedure maakt u bezwaar bij de gemeente. Bij een uitgebreide procedure geeft u uw mening (zienswijze) over het ontwerpbesluit. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens? Dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank. Eventueel kunt u daarna nog in hoger beroep gaan.
Is er niet gereageerd binnen de beroepstermijn van 6 weken? Dan is de vergunning definitief.
Kosten
U betaalt een percentage van de bouwsom. De hoogte wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.
Als u een omgevingsvergunning aanvraagt, dan betaalt u meestal niet alleen de kosten voor de omgevingsvergunning. Vaak brengt de gemeente ook plankosten in rekening. Dit zijn kosten voor voorbereiding van en toezicht op de aanleg van voorzieningen. Bijvoorbeeld groenvoorzieningen, nieuwe wegen of het dempen van sloten. Er is een landelijk rekenmodel waarmee de gemeente de plankosten bepaalt.
Aanvraag ingediend voor 1 januari 2024
Wilt u nog een aanvulling doen op een aanvraag die u heeft ingediend vóór 1 januari 2024? Ook dit kan via het nieuwe Omgevingsloket.
- Start een aanvraag en selecteer de activiteit "Wabo aanvraag of besluit aanvullen - Informatie".
U kunt met deze activiteit de gevraagde documenten uploaden. Vul de activiteit zo veel mogelijk aan met de gevraagde informatie, zoals "Ons kenmerk", "OLO-nummer", een locatie en/of een omschrijving van de werkzaamheden.
Extra informatie
Gemeentelijk toezicht op bouw en verbouw
Vergunningvrij bouwen bij mantelzorg
Legesverordening van de gemeente Twenterand
Rekenmodel regeling plankosten exploitatiekosten
Informatie over het bouwbesluit op RVO.nl
Over uw buurt - informatie over besluiten in uw omgeving
Vergunningsvrij bouwen website Rijksoverheid
Stappenplan bepaling vergunningvrij bouwen bijbehorende bouwwerken voor ruimtelijk deel