Omgevingsplan

U heeft er vast al eens van gehoord: het Omgevingsplan. Ook in Twenterand gaat dit plan binnenkort van start. Maar wat houdt dat plan precies in? En wanneer krijgt u ermee te maken? Wij leggen het u uit.  

Kortgezegd gaat het Omgevingsplan over hoe wij met elkaar de mooie omgeving die we hebben, goed inrichten. Dat kunnen wij als gemeente niet alleen, daar hebben we uw hulp bij nodig!  

In het Omgevingsplan kunt u straks bijna alle regels vinden die gelden binnen de gemeente. Denk maar eens aan alle regels die gaan over het bouwen en verbouwen van uw huis, het kappen van bomen, het gebruiken van uw straat voor (buurt)feesten, milieuregels voor bedrijven en nog veel meer. Ook kunt u in het Omgevingsplan lezen welke plannen de gemeente heeft in bepaalde wijken. Zo zorgen we er met elkaar voor dat onze doelen en dromen werkelijkheid worden! 

Geleidelijk aanpassen

Het Omgevingsplan kent best veel regels. Deze regels kunnen we niet allemaal in 1x aanpassen. Dat doen we geleidelijk. Tot die tijd gelden de bestaande regels. We beginnen met het onderdeel ‘Wonen’. 

We gaan kijken of we de regels voor het bouwen en gebruiken van woningen beter en duidelijker kunnen maken. Alle regels die er zijn op het gebied van wonen en bouwen willen we afstemmen op de wensen en behoeften van onze inwoners. Voor nu en in de toekomst. We gaan kritisch kijken hoeveel regels we willen opstellen voor het gebruik van woningen en tuinen. Daarbij moet er een balans zijn tussen de ruimte die we kunnen gebruiken en bepaalde rechten en wensen die we willen beschermen. 

Wat is het?

Wilt u weten wat er in het omgevingsplan van een bepaald gebied staat? Dan kunt u dit bekijken via Zoeken - Regels op de kaart - Omgevingswet (kadaster.nl).

In het omgevingsplan komen de belangrijkste regels voor de fysieke leefomgeving samen. De verschillende onderdelen, zoals bodem, water en lucht, geluid, geur of externe veiligheid kunnen in het omgevingsplan geregeld worden. Maar ook hoe de grond in een gebied en de gebouwen die daarop staan, gebruikt mogen worden. Een gebied is bijvoorbeeld bestemd voor bedrijven of juist alleen voor woningen.  
 

Bestemmingsplannen worden overgezet naar het Omgevingsplan.

Hoe werkt het?

Als u wilt weten welke functies en activiteiten zijn toegestaan, bijvoorbeeld als u een huis koopt of een bedrijf wil starten, geeft het omgevingsplan antwoord op vragen als:

  • Mag er worden gebouwd of verbouwd?
  • Mogen bedrijven zich hier vestigen?
  • Hoe mag een stuk grond worden gebruikt?
  • Mogen er wegen worden aangelegd?

Wat moet ik doen?

U kunt het omgevingsplan vinden op de website van het Omgevingsloket onder regels op de kaart. Wanneer u hier op klikt, verschijnt een scherm waarop u op adres of perceel kunt zoeken. U kunt ook zelf inzoomen op de kaart en klikken op de plek waar u informatie voor zoekt (dit was voorheen te vinden op de website  Ruimtelijkeplannen.nl).

Heeft u dat gedaan, dan verschijnt een lijst met omgevingsdocumenten die gelden op de locatie die u heeft opgegeven. Bovenaan de lijst staat het laatste document die geldt voor de locatie. 

Meer informatie over hoe regels op de kaart werkt, vindt u hier

Heeft u aanvullende vragen over de "Regels op de kaart"?  Stel uw vragen dan, door gebruik te maken van het contactformulier.

Extra informatie

Een omgevingsplan bestaat uit:

  • regels die bepalen of en hoe er gebouwd mag worden en hoe de grond gebruikt mag worden
  • een toelichting waarin het omgevingsplan wordt uitgelegd en waarom voor die regels is gekozen