Kok Groep werkt traditioneel, maar kijkt ook naar toekomst

Kok Afbouw, Kok Vloeren, Kok Wanden en Kok Gietvloeren, allemaal zijn ze te vinden onder de noemer de Kok Groep in Westerhaar-Vriezenveensewijk. De nieuwsgierigheid van wethouder Aimée van der Ham was gewekt naar deze bedrijvenreeks in haar gemeente. Ze besloot een kijkje te nemen en nam bedrijfscontactfunctionaris Jacqueline Tuinbeek mee.

Niek Kok, die samen met zijn vader eigenaar is van de Kok Groep, vertelt dat zijn vader Klaas Kok in 1983 het bedrijf heeft opgericht. “Hij begon als stukadoor in die tijd met zijn eigen bedrijf”, vertelt Niek, die een aantal jaren geleden zijn baan bij defensie opgaf om samen met zijn vader het bedrijf te runnen. “Afbouw en wanden is altijd iets voor mijn vader geweest. Ikzelf heb niet dezelfde opleiding, maar heb altijd affiniteit met de bouw gehad”, vertelt de jonge bedrijfseigenaar, die zich dagelijks bezighoudt met de planning en het contact met de opdrachtgevers. “Als je vader een dergelijk bedrijf heeft, krijg je van kinds af aan het een en ander mee.”

Verduurzamend

In het kantoor van Kok hangt een grote kaart van Nederland met daarop heel veel rode pijltjes, verdeeld over het hele land, maar met de name de regio Twente. “Bij alle pijltjes op die kaart zijn wij als bedrijf aan het werk”, vertelt Kok enthousiast. “We werken voornamelijk projectmatig en voor veel bedrijven in de regio. Negen vrachtwagens vertrekken iedere ochtend, gevuld met zand en cement, naar een locatie in Nederland. We werken in teams van drie mensen. De afwerking van de vloer gebeurt nog traditioneel met de hand, maar we lopen voorop met technieken. Zo gebeurt het mengen van de materialen in een innovatieve vloerenvrachtwagen en gebruiken we schuimbeton. Dit schuimbeton werkt bijvoorbeeld verduurzamend voor oudere huizen waar nu een houten ondervloer in zit.”

Toekomst

Hoe de jonge ondernemer de toekomst ziet? Hij hoopt wel dat de kosten beheersbaar blijven en dat het aantal opdrachten stabiel blijft. “Toch zal er altijd wel blijven worden gebouwd. Uitbreiding van ons bedrijf zou lastig zijn, vanwege een tekort aan personeel.” Kok zet zich daarom in om een opleiding naar Vroomshoop te krijgen. “Het vak dat onze medewerkers doen, daar bestaat geen opleiding voor. Van oudsher leerde je familie je dit vak.” Wethouder Aimée van der Ham is onder de indruk van het bedrijf. “Het bedrijf kijkt goed vooruit en zorgt daarmee niet alleen voor professionalisering, maar ook dat het vak niet verloren gaat.”