Inwoners denken mee over toekomst Kanaal Almelo-De Haandrik

Hoe zien inwoners van de gemeente Twenterand de toekomst van het Kanaal Almelo-De Haandrik? Die vraag stond centraal in een enquête onder ruim 600 aanwonenden. De gemeente Twenterand wilde in beeld brengen welke wensen, ideeën en aandachtspunten er leven, nu de provincie onderzoekt welke functie het kanaal in de toekomst krijgt. Uit de 65 reacties blijkt dat aanwonenden het kanaal waarderen om de rust, natuur, recreatiemogelijkheden en het uitzicht, maar ook dat er zorgen zijn over het behoud en gebruik ervan.

“We vinden het belangrijk dat inwoners mee kunnen denken over de toekomst van het kanaal”, zegt wethouder Arjan Hof van de gemeente Twenterand. “Ik waardeer het dat zoveel mensen hun mening en zorgen met ons delen. Dat geeft waardevolle inzichten die we meenemen in de verdere gesprekken met de provincie en andere betrokken partijen.”

Wonen aan het water

Veel aanwonenden vinden het belangrijk dat het kanaal een plek blijft waar natuur en recreatie samengaan. Zij waarderen de ruimte, het water en de mogelijkheden voor varen, vissen, zwemmen en schaatsen. “Wonen aan het water geeft rust”, deelt een aanwonende. Aanwonenden ervaren ook de levendigheid op het water als erg prettig. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de stabiliteit van de oevers, schades aan woningen en de impact van zwaar verkeer langs het kanaal. 

Levendigheid op het kanaal behouden

Over de beroepsvaart lopen de meningen uiteen: sommige bewoners vinden dat deze behouden moet blijven onder strikte voorwaarden, terwijl anderen pleiten voor beperking of beëindiging ervan. Zo schrijft een aanwonende: “Focus op veiligheid, natuur, toerisme en woonplezier” en een ander: “Graag scheepvaart behouden, zowel beroeps- als pleziervaart. Met mooie bloeiende kanten. En toerisme mag wat meer worden gepromoot, fietsen, wandelen en meer horeca.” Alle respondenten zijn het erover eens dat ze wel graag pleziervaart willen behouden op het kanaal. Het kanaal moet niet terug naar alleen een waterfunctie. 

Belang van een helder toekomstperspectief

Wat duidelijk naar voren komt, is dat inwoners behoefte hebben aan een helder en positief toekomstperspectief. Daarnaast is er behoefte aan duidelijke en eerlijke communicatie en duidelijkheid over toekomstige schades die mogelijk ontstaan door nieuwe werkzaamheden. Aanwonenden hopen dat hun inbreng een serieuze rol speelt in de besluitvorming. Dat het gevoel van vertrouwen in de overheid de komende tijd weer toe mag nemen en dat de gemeenschappelijke sfeer onderling verbetert. Zoals een aanwonende het omschrijft: “Laat de Provincie hun best doen om iedereen weer te laten genieten van het kanaal.”

Aansluiting bij eerdere gesprekken

De bevindingen uit de enquête sluiten aan bij de gesprekken die tijdens de inloopavonden eind februari zijn gevoerd met inwoners. Ook komen ze overeen met de uitkomsten van een enquête onder inwoners van Daarlerveen, die op initiatief van Plaatselijk Belang Daarlerveen is uitgezet. De volledige analyse van de resultaten kunt u vinden op onze website

Vervolgstappen

De uitkomsten van de enquête zijn meegenomen in de werkgroep waarin de provincie Overijssel samen met de gemeentes en andere betrokken partijen werkt aan een toekomstplan. In dit proces worden alle belangen meegenomen. Van aanwonenden en schippers tot het bedrijfsleven en de betrokken overheden. Uiteindelijk nemen de Provinciale Staten hierover een besluit. Dit gebeurt rond de zomer. Voorafgaand aan dit besluit presenteert de provincie het plan aan de bewoners tijdens inloopavonden.