Horecabedrijf beginnen

Wat is het?

Als u een horecabedrijf start of overneemt, heeft u een horeca-exploitatievergunning nodig. (voorheen drank- en horecavergunning). U heeft een horecabedrijf als u eten, (alcoholische) drank en tabak verkoopt of slaapplekken verhuurt. Voorbeelden van horecabedrijven zijn een café, restaurant, snackbar, disco of hotel. 

Hoe werkt het?

Wanneer vraagt u een vergunning aan?

  • Als u een kantine, café, (afhaal/bezorg)restaurant, bedrijfsrestaurant of slijterij wilt starten of overnemen.
  • Als u een bestaande horecazaak van binnen verbouwt.
  • Als de ondernemingsvorm verandert, bijvoorbeeld van een eenmanszaak in een BV.
  • Als er een andere leidinggevende of eigenaar komt.

Wilt u ook alcohol schenken?

Wilt u in een horecabedrijf alcohol schenken of verkopen? Dan heeft u ook een alcoholvergunning nodig. Meer informatie over een alcoholvergunning.

Wat moet ik doen?

Wilt u een aanvraag voor een exploitatie en/of alcoholvergunning indienen? Maak dan eerst een afspraak voor een intakegesprek met een medewerker van de afdeling Vergunningen en Omgevingsinitiatieven. Om een afspraak te maken kunt u bellen met het algemene telefoonnummer (0546) 840 840. Of maak gebruik van het contactformulier.

Heeft u een afspraak gemaakt? 

Dan neemt u het volgende mee;

  • Uittreksel Handelsregister (KvK).
  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
  • Verklaring van Sociale Hygiëne van alle leidinggevenden (alleen wanneer u een alcoholvergunning aanvraagt).
  • Als u voor een vereniging of stichting aanvraagt: bestuursreglement.
  • Als u dat heeft: arbeidscontract.
  • Huurovereenkomst of het eigendomsrecht van het horecapand.
  • Financieringsoverzicht en koopovereenkomst van de inventaris.
  • Lijst met openingstijden die u wilt gebruiken.

Kosten

  • De kosten voor een exploitatievergunning zijn € 216,85*

* legeswijzigingen voorbehouden

Termijn

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

Voorwaarden

De voorwaarden voor een horeca-exploitatievergunning zijn onder andere:

  • Leidinggevenden moeten 21 jaar of ouder zijn
  • Leidinggevenden mogen geen strafblad hebben
  • De vestiging van een nieuw horecabedrijf moet passen binnen het bestemmingsplan van de gemeente
  • De vergunning staat op naam van de eigenaar. De eigenaar kan de vergunning niet overdragen aan iemand anders
  • De vergunning is onbeperkt geldig totdat het horecabedrijf verandert van naam, rechtsvorm of eigenaar
  • De gemeente mag een Bibob-onderzoek doen. Kijk voor meer informatie bij 'Bibob-onderzoek'

Bezwaar

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.