Horecabedrijf beginnen
Wat is het?
Als u een horecabedrijf start of overneemt, heeft u een horeca-exploitatievergunning nodig. (voorheen drank- en horecavergunning). U heeft een horecabedrijf als u eten, (alcoholische) drank en tabak verkoopt of slaapplekken verhuurt. Voorbeelden van horecabedrijven zijn een café, restaurant, snackbar, disco of hotel.
Hoe werkt het?
Wanneer vraagt u een vergunning aan?
- Als u een kantine, café, (afhaal/bezorg)restaurant, bedrijfsrestaurant of slijterij wilt starten of overnemen.
- Als u een bestaande horecazaak van binnen verbouwt.
- Als de ondernemingsvorm verandert, bijvoorbeeld van een eenmanszaak in een BV.
- Als er een andere leidinggevende of eigenaar komt.
Wilt u ook alcohol schenken?
Wilt u in een horecabedrijf alcohol schenken of verkopen? Dan heeft u ook een alcoholvergunning nodig. Meer informatie over een alcoholvergunning.
Wat moet ik doen?
Wilt u een aanvraag voor een exploitatie en/of alcoholvergunning indienen? Maak dan eerst een afspraak voor een intakegesprek met een medewerker van de afdeling Vergunningen en Omgevingsinitiatieven. Om een afspraak te maken kunt u bellen met het algemene telefoonnummer (0546) 840 840. Of maak gebruik van het contactformulier.
Heeft u een afspraak gemaakt?
Dan neemt u het volgende mee;
- Uittreksel Handelsregister (KvK).
- Uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
- Verklaring van Sociale Hygiëne van alle leidinggevenden (alleen wanneer u een alcoholvergunning aanvraagt).
- Als u voor een vereniging of stichting aanvraagt: bestuursreglement.
- Als u dat heeft: arbeidscontract.
- Huurovereenkomst of het eigendomsrecht van het horecapand.
- Financieringsoverzicht en koopovereenkomst van de inventaris.
- Lijst met openingstijden die u wilt gebruiken.
Kosten
- De kosten voor een exploitatievergunning zijn € 216,85*
* legeswijzigingen voorbehouden
Termijn
De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.
Voorwaarden
De voorwaarden voor een horeca-exploitatievergunning zijn onder andere:
- Leidinggevenden moeten 21 jaar of ouder zijn
- Leidinggevenden mogen geen strafblad hebben
- De vestiging van een nieuw horecabedrijf moet passen binnen het bestemmingsplan van de gemeente
- De vergunning staat op naam van de eigenaar. De eigenaar kan de vergunning niet overdragen aan iemand anders
- De vergunning is onbeperkt geldig totdat het horecabedrijf verandert van naam, rechtsvorm of eigenaar
- De gemeente mag een Bibob-onderzoek doen. Kijk voor meer informatie bij 'Bibob-onderzoek'
Bezwaar
U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.