Hondenbeleid gemeente Twenterand

De gemeente Twenterand vindt het van belang dat de fysieke leefomgeving veilig, gezond en uitnodigend is. Daarom is het belangrijk dat de openbare ruimte netjes en leefbaar is en blijft voor elke inwoner. Overlast van hondenpoep is een van de grootste ergernissen die men ervaar in de openbare ruimte. De gemeente Twenterand heeft daarom een hondenbeleid opgesteld waarin regels omtrent het opruimen van hondenpoep, het aanlijnen van honden en het muilkorven van honden staat beschreven.

De regels in dit hondenbeleid corresponderen met de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van 2023-2024. De APV wordt echter regelmatig geactualiseerd. De regels omtrent honden die van toepassing zijn staan daarom altijd beschreven in de meest actuele versie van de APV.

Alle regels worden verder toegelicht in de Nota Hondenbeleid en in de huidige APV

Regels opruimen Hondenpoep

  1. Er geldt voor de gehele gemeente een opruimplicht, met uitzondering van de HUP’s. Uitwerpselen dienen dus onmiddellijk nadat de hond zich er van heeft ontdaan te worden opgeruimd, zowel in binnen- als buitengebied.
  2. De gemeente heeft 43 Hondenuitlaatplekken (HUP’s) aangewezen waar hondenpoep mag blijven liggen. De gemeente streeft ernaar dat een HUP altijd op maximaal 300 meter verwijderd is van een woning.
  3. Hondeneigenaren of houders zijn verplicht te allen tijde opruimmiddelen voor hondenpoep bij zich te dragen. De gemeente vindt het van dat de openbare ruimte netjes, veilig en gezond is voor iedereen.
  4. Er worden gratis hondenpoepzakjes uitgegeven bij aangestelde punten Gezien het verplicht is om tijdens het uitlaten van een hond een opruimmiddel mee te dragen voor het verwijderen van hondenpoep wil de gemeente hondenbezitters/hondenhouders tegemoet komen door gratis hondenpoepzakjes te faciliteren. Op de Uitlaatkaart kunnen de ophaalpunten worden teruggevonden.
  5. Het is niet toegestaan hondenpoep (in zakjes) te deponeren in goten en putten. Hoewel in het verleden werd aangegeven dat hondenpoep (in zakjes) in de goot of put mogen worden gegooid is dit anno 2023 achterhaalt.
  6. Zakjes met hondenpoep dienen te worden gedeponeerd in de reguliere prullenbakken of te worden meegenomen naar huis om daar in de afvalbak te worden gegooid.

Hondenuitlaatplekken

Zoals hierboven benoemd mag hondenpoep achtergelaten worden op aangewezen Hondenuitlaatplekken. Hieronder kunt u de lijst met hondenuitlaatplekken vinden alsook de Uitlaatkaart waar alle hondenuitlaatplekken op kaart staan genoteerd.

Lijst Hondenuitlaatplekken

Kern

Plek

Den Ham

Westelijke berm Ganzenmars

Wigboldinck naast nr. 50

Slingerweg; locatie voormalige sporthal

Hoek Esweg-Geerdijk

Vriezendijk; in berm tussen weg en fietspad ter hoogte van De Larinck

Ommerweg; nabij hoek met ’t Sumpel in de noordelijke wegberm

Noordelijke berm Kerkallee

Noordelijke berm Vriezendijk

Vriezenveen/De Pollen

Veldje nabij station

Oostelijke berm Nieuwe Daarlerveenseweg tussen Meester Kunstweg en Garvesingel

Noordelijke berm Meester Kunstweg (tussen Nieuwe Daarlerveenseweg – waterschapssloot, achter woningen aan de Ploeg)

Garvesingel (noordelijke berm)

Hoek Aardopweg – de Merel

Berm Boerhaavelaan

Zuivelstraat

Kooistraat (oostelijke berm)

Westelijke berm Veenschapsweg

Bermen Bovenlandweg

Bermen Buitenlandweg; niet ter plaatse school

Veld Nabij Sportlaan

Johannes Kamphuisstraat

Koningsweg tegenover begraafplaats

Verzetsstraat tussen weg en fietspad

Hoek Oude Hoevenweg – Turfschuit

Ter hoogte aansluiting De Merel Westerweilandweg

Berkhofflaan zuidelijke berm

Harmsenweg ter hoogte Berkhofflaan

Vroomshoop

Hoekweg

Hammerweg; ter plaatse van rotonde met Hoekweg en President Kennedystraat (zuid-oost kant)

Westelijke berm 1e Blokweg (kant weiden)

Hammerweg; ter plaatse rotonde met Wingerd (aan zijde Nieuwstraat)

Pad tussen Stobbelaan – Havenstraat; langs spoor

Wingerd – Bremlaan ; langs spoorlijn

Vijverweg; nabij tunneltje

Lindenlaan direct oostelijk langs spoorlijn

Westelijke berm Linderveld (ter hoogte van De Bevert

Zuidelijke berm Karel Doormanlaan

Noordelijke berm Europasingel

Westerhaar-Vriezenveensewijk

Dalweg West, zuidelijke berm

Hoek Hollandergraven – Sluiskade Noordzijde

Hoek hoofdweg – Wollegrasstraat

Noordzijde Kervelplein

Noordzijde rotonde Hoofdweg – Vroomshoopseweg-Sibculoseweg

Uitlaatkaart gemeente Twenterand

Op onderstaande kaart kan worden ingezoomd op gebied. U vindt daar de HUP’s, de hondenspeelplekken en de ophaalpunten voor poepzakjes.

Uitlaatkaart, Gemeente Twenterand

Regels omtrent aanlijnen

Ten aanzien van het aanlijnen van honden gelden de volgende regels:

  1. Honden dienen binnen de bebouwde kom te allen tijde te worden aangelijnd tenzij zij zich begeven op een door het college aangewezen hondenlosloopgebied.
  2. In de gemeente Twenterand zijn in november 2023 drie hondenspeelvelden, in Den Ham, in Vroomshoop en een in Westerhaar-Vriezenveensewijk (zie ook Uitlaatkaart). Op deze plekken is het toegestaan de hond los te laten lopen.
  3. In het buitengebied is het toegestaan de hond los te laten lopen, tenzij anders besloten door het college/grondeigenaar (op grond van Staatsbosbeheer zijn bijvoorbeeld huisregels omgesteld waarbij er een aanlijnverplichting geldt).
  4. Op kinderspeelplaatsen en speelweiden zijn honden überhaupt niet toegestaan.

Rol van de gemeente ten aanzien van hondenvoorzieningen

De gemeente is verantwoordelijk voor een veilige, leefbare en aantrekkelijke woonomgeving. Daarom neemt de gemeente veel verantwoordelijkheid ten aanzien van het uitvoeren van dit hondenbeleid.

  • De gemeente is verantwoordelijk voor het verwijderen van de hondenpoep bij de HUP’s.
  • De gemeente is verantwoordelijk voor het legen en reinigen van de openbare prullenbakken waar hondenpoep in wordt gedeponeerd
  • De gemeente is verantwoordelijk voor het opstellen en handhaven van de regels omtrent honden(poep)
  • De gemeente is verantwoordelijk voor de communicatie naar inwoners omtrent het hondenbeleid, het gebruik van de HUP’s en andere hondenvoorzieningen
  • De gemeente is verantwoordelijk voor het toezien op het beleid in de praktijk en het verwerken en nagaan van klachten ten aanzien van honden(poep)

Natuurlijk vraagt de gemeente de hondenbezitter ook zijn/haar verantwoordelijkheid te nemen ten aanzien van het opvolgen van de regels die in deze beleidsnota zijn opgenomen.

Bordenoverzicht

Verboden voor honden

Bij kinderspeelplaatsen staan bordjes ‘verboden voor honden’. Uiteraard is het ontbreken van een dergelijk bordje bij een speelterrein (bijvoorbeeld als een bordje vernield is en nog niet is teruggeplaatst) niet een vrijbrief om vooralsnog honden er te laten lopen (zowel aangelijnd als los). Een bordje is slechts een herinnering aan deze regel.

Hondenuitlaatplekken

Bij HUP’s staat met een bordje aangegeven dat honden daar zich mogen ontdoen van uitwerpselen. Met dit bord wordt dus ook bedoeld dat de hondenbezitter of houder niet verplicht is hier de poep op te ruimen.

Poep goed!

Bij plekken waar poep vaak blijft liggen waar het niet mag worden tijdelijke bordjes geplaatst om mensen erop te attenderen dat het geen HUP is. Hier staat daarom op ‘Poep goed’, ofwel; laat uw hond op de juiste plaats (HUP) poepen als u de hondenpoep niet zelf wil opruimen.

Hondenspeelterreinen

Bij hondenspeelplekken staan bordjes met bepaalde huisregels die zijn opgenomen om de speelplekken veilig en schoon te houden. Zoals staat aangegeven op het bord mogen honden binnen de hekken van een hondenspeelveld los lopen.

Huisregels

Dit bordje is geplaatst bij de ingang van de Fayersheide en geeft de huisregels aan die gelden wanneer dit gebied wordt betreed.

Hondenbezitters of hondenhouders wordt gevraagd zich aan de huisregels van een natuurgebied (en dergelijke) te houden. 

Bij overtreding van een van de opgestelde regels kan een BOA een boete uitschrijven. Een boete kan variëren van 100 – 150 euro.