Gemeente vraagt hulp inwoners bij gevolgen klimaatverandering
De gemeente heeft onder meer water- en rioleringstaken. Hoe Twenterand die uitvoert, staat in het zogeheten Gemeentelijk Water- en Rioleringsplan (GWR). Voor de komende vier jaar (2024-2028) is een nieuw GWR opgesteld, in samenwerking met Waterschap Vechtstromen. Meer dan ooit is er aandacht voor de gevolgen van de klimaatverandering. De gemeente roept inwoners en ondernemers op om ook maatregelen te nemen.
“Met de rioolheffing betalen inwoners en ondernemers voor beheer van het riool”, aldus wethouder Arjan Hof. “De grootste kostenpost is het vervangen van onder meer rioolbuizen. In het plan staat bijvoorbeeld op welke plekken we de riolering gaan vervangen en hoe. Soms komen er compleet nieuwe buizen, maar waar dat kan passen we relining toe. Dan gaat er een soort kunststof kous over de bestaande buis en hoeft niet de hele weg opgebroken te worden. Waar het kan plannen we bovendien rioolwerkzaamheden als we tóch al met de weg bezig moeten.”
Niet alleen
Hof is blij dat het nieuwe plan er nu ligt. “Als gemeente gaan we over het afvalwater, het regenwater en het grondwater. Hoe we daarmee omgaan staat in het plan. Daarnaast is klimaatadaptatie een steeds belangrijker onderwerp. Hoe dealen we met de gevolgen van klimaatverandering? Hoe passen we ons aan op het feit dat het weer steeds extremer wordt? In het plan brengen we in beeld wat we als gemeente zelf doen en wat we van onze inwoners vragen. We kunnen het namelijk niet alleen.”
Samen aanpakken
Daarom wil het college van B&W een stimuleringsregeling klimaatadaptatie invoeren. “Ook afgelopen zomer was het weer raak”, vertelt Hof. “Met storm Hans en de extreme temperaturen in Zuid-Europa. Het wordt steeds duidelijker dat we samen onze leefomgeving moeten aanpakken. Inwoners, bedrijven en gemeente. Met deze regeling willen we als college inwoners en bedrijven stimuleren om ook zelf maatregelen te nemen rond hun woning of bedrijf. Denk aan het verwijderen van tegels, het doorzagen van de regenpijp of het vergroenen van de gevel.”
Het plan ligt vanaf 22 september vier weken ter inzage. De gemeenteraad buigt zich er in december over. Dan wordt er definitief over besloten.