Doelgroepdefinitie Voor- en vroegschoolse educatie

Twenterand wil ieder kind zoveel mogelijk kansen geven, zodat zij een passende en een succesvolle schoolloopbaan doorlopen. Daarom is het belangrijk dat kinderen een goede start maken in het basisonderwijs. Het college van B&W heeft op 3 september jl. ingestemd met de uitbreiding van de doelgroepdefinitie Voor- en vroegschoolse educatie (VVE).

Wat is VVE?

VVE in de gemeente Twenterand is bedoeld voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar en is gericht op het stimuleren van de taalontwikkeling en de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. VVE wordt aangeboden in de peutergroepen van gecertifieerde kinderdagverblijven en loopt door tot de eerste twee groepen van het basisonderwijs. In een rijke speel-leeromgeving wordt met de kinderen gewerkt met thema’s en activiteiten die de taalontwikkeling stimuleren. De activiteiten zijn vaak ook stimulerend voor de motoriek, het leren luisteren en het omgaan met elkaar.

De gemeente Twenterand wil ieder kind zoveel mogelijk kansen geven, zodat zij een passende en een succesvolle schoolloopbaan doorlopen. Daarom is het belangrijk dat kinderen een goede start maken in het basisonderwijs.

Hoe werkt het?

Een kind kan in aanmerking komen voor een VVE-indicatie als het voldoet aan één van de volgende indicatoren:

  1. Opleidingsniveau beide ouders/verzorgers is laag; (Het opleidingsniveau van ouders/ verzorgers is maximaal LBO/VBO, praktijkonderwijs of VMBO basis- of kaderberoepsgerichte leerweg) (CBS zie landelijke criteria)
  2. Taalontwikkeling in de Nederlandse taal niet voldoende volgens Van Wiechen ontwikkelingsonderzoek; (kinderen met taalontwikkelingsstoornissen vallen niet onder deze criteria)
  3. Ouders van peuters die langdurig een laag inkomen hebben en aanmerking komen voor de individuele inkomens toeslag  (CBS zie landelijke criteria)
  4. Er sprake is van een bedreigde algehele en sociaal- emotionele ontwikkeling van de peuter, door de professionele inschatting jeugdarts (er is geen sprake van een ontwikkelingsstoornis)

De jeugdverpleegkundige en de jeugdarts van het consultatiebureau stellen bij het consult van 18 maanden of 2 jaar de indicatie voor VVE. Het is de bedoeling dat een kind start met VVE vanaf 2,5 jaar. Een kind kan dan 12 uur per week gebruik maken van VVE, vanaf augustus 2020 wordt dit zelfs 16 uur.

Waar kan een kind naartoe voor VVE?

Er zijn in Twenterand vier organisaties die VVE op verschillende locaties aanbieden.

  • Kinderopvang De Giraffe (vanaf oktober 2019)
  • Kinderopvang De Hooiberg (vanaf oktober 2019)
  • Kinderopvang De Cirkel
  • Kinderopvang Dukkie (verwachting vanaf januari 2020)

Wat kost het?

Voor alle kinderdagverblijven met VVE gelden dezelfde uurtarieven. Een groot deel van de kosten voor deze VVE plaatsing wordt gesubsidieerd door de gemeente Twenterand. Ouders moeten afhankelijk van hun inkomen een eigen bijdrage betalen aan de kinderopvangorganisatie. Werkende ouders kunnen kinderopvangtoeslag aanvragen bij de belastingdienst.

Meer informatie?

De indicatiestelling / uitvoering van VVE ligt bij het consultatiebureau en de kinderopvangorganisaties. Als ouders of verzorgers meer informatie willen hierover kunnen ze het beste worden doorverwezen naar het consultatiebureau.