Den Ham herdenkt slachtoffers busramp met monument
Op zondag 11 juni vond in Den Ham een ontroerend moment plaats. Burgemeester Hans Broekhuizen en kunstenares Frieda Waanders onthulden samen een monument ter herinnering aan de slachtoffers van de tragische busramp in Osnabrück. De plechtigheid trok veel belangstellenden, waaronder overlevenden en nabestaanden van de busramp. Het gedenkteken, genaamd 'In het hart gegrift', symboliseert het verdriet en verlies die destijds diepe sporen hebben nagelaten in de gemeenschap.
Op 11 juni 1955 vond de tragische busramp plaats bij het Duitse Osnabrück. Hierbij kwamen twee jonge leden van het Hervormd Jeugdkoor om het leven. Twee maanden later eiste de ramp een derde slachtoffer en tien jaar later overleed nog een vierde slachtoffer. Het monument is gemaakt door kunstenares Frieda Waanders uit Den Ham. Het symboliseert de diepe verbondenheid van de gemeenschap en eert de levens die door het busongeluk zo tragisch tot stilstand kwamen.
Tastbare herinnering
De herdenkingsbijeenkomst op zondagmiddag begon met een dienst in de hervormde kerk. Daarna wandelden de aanwezigen met elkaar naar het plantsoen aan de Brinkstraat. Hier werd het gedenkteken onthuld, tussen de kerk en Hervormd Centrum De Rank. Overlevenden en nabestaanden zijn blij dat er nu een plek is waar ze stil kunnen staan bij wat er gebeurd is. Het monument fungeert als een tastbare herinnering aan de veerkracht en onderlinge steun van de gemeenschap, en biedt troost en inspiratie voor iedereen die het bezoekt.