Deelnemende organisaties

Deze organisaties denken met elkaar na over welke bescherming de patrijs nodig heeft.

Missing media-item.

Wat moet er versterkt worden aan het landschap en hoe kunnen we zorgen dat alle inwoners zich het wel en wee van de patrijs aantrekken?

Kijk op de websites van onderstaande organisaties om te zien wat zij doen voor de patrijs en hoe ze jou kunnen helpen om het landschap in je eigen omgeving voor de patrijs te beschermen!

Educatie Wies met de Patries/basisscholen

De basisscholen in Twenterand willen graag een bijdrage leveren aan de adoptie van de patrijs. Met een speciaal educatief programma, het zogeheten ‘Lespakket Wies met de Patries’, leren kinderen wat zij kunnen doen om de leefomgeving van de patrijs te beschermen. Kinderen maken kennis met de patrijs en worden zich meer bewust van onze natuur en het milieu.
Wilt u meer weten over het lespakket Wies met de Patries? Neem dan contact op met Miranda de Vries via wiesmetdepatries@twenterand.nl.

KNNV Vriezenveen

Vrijwilligers van de KNNV Vriezenveen monitoren de patrijzenpopulatie binnen de gemeente Twenterand. Zij houden gegevens bij over het aantal aanwezige patrijzen en coördineren en organiseren zogeheten teldagen. Meer informatie is te vinden op https://vriezenveen.knnv.nl/

Agrarische Natuurvereniging Land & Schap (ANV Land & Schap)

Alle grondeigenaren die hun grond geschikter willen maken voor de patrijs kunnen contact opnemen met ANV Land & Schap. Denk hierbij aan het aanleggen van groenstroken of wildakkers. Wilt u iets op uw eigen grond doen? Of wilt u advies over wat u kunt doen? Neem dan contact op met: Bert Aman, amanadvies@gmail.com.

WBE (Wild Beheer Eenheid)

Stichting Wild Beheer Eenheid is het aanspreekpunt voor grondeigenaren die zelf maatregelen (willen) uitvoeren in hun jachtveld. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Boers, j.h.boers@caiway.nl

Landschap Overijssel

Landschap Overijssel beschermt en beheert de natuur en het landschap in Overijssel, zodat het er goed leven is voor dier en mens. Bewoners kunnen zelf veel doen om het landschap waarin ze wonen gezond te houden. Voor zichzelf, maar bijvoorbeeld ook voor de patrijs. Denk aan het natuurvriendelijk inrichten van een erf, het knotten van bomen in het landschap of het aanleggen van natuurakkers. Kijk op www.landschapoverijssel.nl wat u allemaal kunt doen!

SOVON

Samen met duizenden vrijwilligers brengt Sovon de ontwikkelingen in aantallen en verspreiding van vogels in kaart. Door verklarend onderzoek krijgen we inzicht in de oorzaken van deze veranderingen. Bekijk hier de website

Gemeente Twenterand

De gemeente Twenterand heeft in haar gemeente de verschillende lokale partijen bijeengebracht om inhoud te geven aan de adoptie.

Collectief

Kruidenrijke graslanden, bloeiende houtwallen en poelen van waaruit de kikkerkoren van grote afstand hoorbaar zijn. Stuk voor stuk mooie voorbeelden van resultaten van maatregelen die boeren en particulieren uitvoeren binnen het agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb).

Binnen het werkgebied van Collectief Midden Overijssel (CMO) zijn er heel veel deelnemers die zich inzetten voor de bescherming van het leefgebied voor grutto, kamsalamander en patrijs. Boeren wachten met maaien zodat de gruttokuikens groot kunnen worden en zaaien akkerranden in voor de patrijs. Naast de doelsoorten profiteren ook vele andere soorten hiervan.

Op de website van het collectief (www.collectiefmiddenoverijssel.nl(externe link)) staat onder ‘Beheerstrategie en -pakketten?‘ welke beheerpakketten en vergoedingen er mogelijk zijn. Hier zijn ook de zoekgebieden voor de doelsoorten weergegeven.

Agrarische grondbezitters die interesse hebben in beheerpakketten op hun percelen in het leefgebied Open grasland (weidevogels), Droge dooradering (amfibieën en boerenlandvogels) of Categorie water (waterkwaliteit) kunnen vrijblijvend contact opnemen met het collectief via info@collectiefmiddenoverijssel.nl of rechtstreeks met de veldmedewerker in uw gebied. Deze kunt u vinden via www.collectiefmiddenoverijssel.nl(externe link).

Terug naar Wies met de Patries