De Schoonste: “Van het emmertje sop naar de spray”

Als we aankomen worden de ramen van het bedrijfspand net gewassen. Ook hun eigen pand is natuurlijk hun visitekaartje. Wethouder Aimée van der Ham en bedrijfscontactfunctionaris Jacqueline Tuinbeek zijn nieuwsgierig naar het verhaal achter ‘De Schoonste’ in Vroomshoop en worden ontvangen door Klaas en Fenny Harms en dochter Mariëlle. Dat verhaal wil de familie graag vertellen. De van oorsprong bouwvakker Klaas begon in 1985 als glazenwasser. “Het was crisis in de bouw”, legt hij uit.

De ondernemer begon als glazenwasser aan huis. “Maar al snel kwamen daar ook scholen bij”, vertelt de ondernemer over de start van zijn bedrijf. Hij vertelt dat er geleidelijk aan steeds meer klanten bij kwamen en dat ze toen 45 werknemers in dienst hadden. Zijn vrouw Fenny vult hem aan: “Het was uiteindelijk noodzakelijk om te verhuizen. Toch was het aan huis ook heel gezellig. Elke vrijdag werd de keuken van ons huis gebruikt als kantine.” In 2001 is het bedrijf verhuisd naar de Amerikalaan 2 in Vroomshoop. Daar heeft Harms zijn onderneming de laatste jaren ook uitgebreid met de verkoop van stofzuigers en een eigen lijn van schoonmaakproducten.

Publieke ruimten

Maar wat doen nu eigenlijk de 200 werknemers die Klaas Harms inmiddels in dienst heeft? “Onze medewerkers maken schoon bij kantoren, verkeersruimten, publieke ruimten, fabrieken, scholen en overheidspanden, maar ook bij appartementsgebouwen, die worden bestuurd door een Vereniging van Eigenaren”, vertelt Klaas Harms. “We hebben glazenwassers, mensen die kantoren schoonmaken en medewerkers die met een auto dagelijks een eigen route hebben.” “Ons werkgebied spreidt zich uit van Zwolle tot Coevorden en Enschede”, legt dochter Mariëlle uit. Zij is sinds 2017 werkzaam als accountmanager bij het bedrijf. Samen met haar ouders vormt zij de directie van De Schoonste.

Blijven ontwikkelen

De wethouder vraagt de ondernemer of er veel is veranderd in de branche de afgelopen jaren. Dat beaamt Klaas Harms. “Van het emmertje sop naar werken met een spray en van houten ladders naar telescopisch glasbewassingssysteem. Maar ook de regelgeving is heel erg veranderd.” Het bedrijf wil garant blijven staan voor kwalitatief vakwerk. “Regelmatige scholing van onze werknemers is dan wel nodig”, legt Fenny uit. “Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers zich blijven ontwikkelen.” Daarnaast heeft het bedrijf ook een plekje voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.