BOA's blijven niet waarschuwen

Onze handhavers staan ook wel bekend als buitengewoon opsporingsambtenaren, kortweg boa’s. Zij sporen op, controleren, houden toezicht, signaleren en onderzoeken ongewenste situaties en gedrag. Als het nodig is, dan spreken ze overtreders aan op hun gedrag. Vaak is waarschuwen dan op zijn plaats. Maar dat houdt uiteraard een keer op. Voor bijvoorbeeld fout parkeren en afval dumpen gaan er bekeuringen geschreven worden. U bent gewaarschuwd. 

Raimond is een van de boa’s in de gemeente Twenterand. “We zijn vaak duidelijk herkenbaar aanwezig in de samenleving”, legt hij uit. “Vaak is dat al voldoende om een overtreder van gedachten te doen wisselen. Maar dikwijls is het kwaad al geschied. In Twenterand hebben we bijvoorbeeld veel te maken met fout parkeren. Je ziet dat inwoners vrij gemakkelijk hun auto in het groen of op het trottoir zetten. Sinds juni 2023 geven we daarvoor een waarschuwing. Maar we blijven natuurlijk niet waarschuwen. Het is een keer klaar.” 

Parkeren in Twenterand mag niet overal

“We blijven niet waarschuwen!” 

Niet op de stoep

En dus kan het gebeuren dat overtreders een boete krijgen van een van de boa’s? Raimond knikt. “Dat kon ook al, maar we gaan het wel iets strakker aanpakken. Parkeren op de stoep mag niet, want dan hinder je voetgangers en bijvoorbeeld ook stoepgebruikers in een rolstoel of met een rollator. En ook in het groen is niet de bedoeling. Je rijdt al snel het gras stuk, zeker in nattere periodes. Er is genoeg parkeerruimte in Twenterand. Je mag je auto op veel plekken trouwens ook langs de trottoirband parkeren.” 

Boetes

Foutparkeerders moeten dus extra oppassen. “Het boetebedrag bij parkeren op een groenstrook of op de stoep is 120 euro”, somt Raimond op. “We mogen sinds kort ook handhavend optreden bij fietsers die niet handsfree bellen, fietsers en voetgangers die door rood rijden of lopen en bij fietsers die hun verlichting niet op orde hebben.  En we traden altijd al op tegen hondenbezitters die de regels aan hun laars lappen. De boete voor niet aanlijnen is 110 euro en voor het niet opruimen van hondenpoep 160 euro. Maar ook het niet voorhanden hebben van een poepzakje kan een boete opleveren van 120 euro.” 

Niet mals

De Twenterandse boa’s controleren ook streng op het bijplaatsen of illegaal storten van afval. “Mensen zetten soms afval náást de ondergrondse containers”, vertelt Raimond. “Ook wordt er veel ander afval in de incontinentiecontainers gedumpt. Soms zie je zelfs dat mensen hun afval gewoon in de berm dumpen. Soms zelfs chemisch afval of huisraad. Ongelooflijk. Terwijl je het ook kunt wegbrengen naar de milieustraat in Vroomshoop. Soms is dat gratis, bij bepaald afval worden er kosten in rekening gebracht. Maar het is altijd nog goedkoper dan de boete die ervoor staat als je het ergens dumpt. Want die is niet mals!”