Bijstand, uitkering

Hebt u geen of te weinig geld om van te leven? En hebt u geen recht op een andere uitkering? Vraag dan een bijstandsuitkering aan. We vinden het belangrijk dat iedereen dezelfde kansen krijgt. De bijstandsuitkering is bedoeld voor mensen die dit echt nodig hebben. Wij staan dagelijks klaar om u te helpen met het vinden van passend werk. Of als u lange tijd ziek was en weer wilt gaan werken (re-integratietraject). We bekijken samen waar u recht op hebt. En hoe we u op weg kunnen helpen. Werk gaat voor uitkering. Dit betekent dat u eerst zelf moet proberen om betaald werk te vinden. Pas als dat niet lukt, kunt u bij ons een uitkering voor levensonderhoud aanvragen. Dit heet ook wel bijstand. Als u een bijstandsuitkering aanvraagt dan doet u dat op grond van de participatiewet. Lukt het u niet om betaald werk te vinden? Dan kan de Participatiewet helpen om uw kansen op werk te vergroten. Bijvoorbeeld met re-integratie of scholing. Is betaald werk voor u niet mogelijk? Dan kunt u misschien een uitkering levensonderhoud krijgen. Deze uitkering krijgt u totdat u weer werk hebt.

Wat is een bijstandsuitkering?

Met een bijstandsuitkering kunt u de noodzakelijke kosten van uw levensonderhoud betalen. Denk bijvoorbeeld aan eten, kleding en wonen. U vraagt een bijstandsuitkering aan wanneer uw inkomen te laag is om deze kosten zelf te betalen.

Wanneer heb ik recht op bijstand?

De gemeente kijkt of u recht hebt op bijstand. Een bijstandsuitkering wordt niet altijd uitbetaald in geld. Soms krijgt u bijvoorbeeld voedsel, kleding of woonruimte. Ook kan de gemeente u bijstand geven in de vorm van een lening. Die moet u later terugbetalen.

Hoogte van uw uitkering

Hoe hoog uw bijstandsuitkering is hangt af van uw leeftijd en leefsituatie. Dit noemen ze de bijstandsnorm. U leest de bedragen op de site van de Rijksoverheid.

Als u recht heeft op een uitkering kunt u zich melden via onderstaande button. U moet dan eerst een aantal vragen beantwoorden voordat u zich kunt melden. LET OP: Dit is nog geen aanvraag voor een uitkering. Ga u tijdig melden.

Meldingsformulier

Wanneer kunt u een uitkering aanvragen?

  • U moet aan de volgende voorwaarden voldoen om een bijstandsuitkering aan te vragen. Deze zijn: U bent 18 jaar of ouder.
  • U bent Nederlander of daarmee gelijkgesteld. Gelijkgesteld met een Nederlander bent u als u komt uit een EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland. Ook bent u gelijkgesteld als u een geldige verblijfsvergunning hebt of op een andere manier rechtmatig in Nederland verblijft. Bijvoorbeeld als u een juridische procedure tegen een afwijzing van uw verblijfsvergunning voert.
  • U woont of verblijft in Nederland.
  • U heeft geen of onvoldoende eigen inkomen.
  • U heeft geen eigen vermogen of een eigen vermogen dat lager is dan het maximale bedrag. Denk aan spaargeld of een eigen huis.
  • U kunt geen andere uitkering krijgen. Bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering of een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
  • U bent niet uitgesloten van het recht op een bijstandsuitkering. Dat is bijvoorbeeld wanneer u in de gevangenis zit.

Ik ben jonger dan 27 jaar

Bent u jonger dan 27 jaar? Dan moet u zich eerst melden voor bijstand. Na de melding zoekt u 4 weken naar werk of een opleiding. Als dit niet lukt, kunt u na deze periode een bijstandsuitkering aanvragen.

Let op!

  • Geef veranderingen in uw inkomen of persoonlijke situatie altijd op tijd door. Zo voorkomt u dat u per ongeluk fraudeert.
  • Werkt u niet mee aan uw re-integratie, misdraagt u zich of pleegt u fraude? Dan kan de gemeente uw uitkering verlagen of stopzetten. U moet dan misschien uw betaalde uitkering terugbetalen aan de gemeente. U kunt ook een boete krijgen.

Wat heb ik nodig?

  • geldig identiteitsbewijs (geen rijbewijs) van u en eventueel uw partner
  • bewijzen van uw inkomen
  • bewijzen van uw schulden
  • bewijs van uw vermogen (bezittingen, zoals spaargeld zoals bunq rekening(en), auto, huis, aandelen, cryptromunten, paypal, creditcard etc.)
  • bewijzen van uw arbeidsverleden (uw laatste werkgever en begindatum en einddatum van uw contract)

Woont u samen met uw partner dan hebben we ook de gevraagde gegevens nodig van uw partner. Heeft u kinderen jonger dan 18 jaar? Dan hebben wij ook bewijzen nodig van hun (spaar)rekeningen van de laatste drie maanden. Ook als er geen of weinig saldo is. Het saldo moet op de afschriften staan.

Hoelang duurt het?

Na een melding nemen we binnen twee werkdagen contact met u op. Dan wordt u uitgenodigd voor een gesprek. We kijken eerst of we u kunnen bemiddelen naar werk.

Lukt bemiddelen naar werk niet dan krijgt u een aanvraagformulier mee. Dit moet u binnen 7 werkdagen volledig ingevuld en voorzien met de daarin gevraagde bewijsstukken inleveren.