Bespaartips

Dagelijkse bespaartips: zo bespaar je energie bij jou thuis. Goed voor het klimaat én je portemonnee! 

De winter staat weer voor de deur. Dat betekent dat de verwarming weer aangaat en je misschien wel wat langer of warmer wil douchen. Jammer genoeg zorgt dat voor een hogere energierekening. Bovendien is het niet goed voor het klimaat als je veel energie gebruikt. Daarom geven we je drie tips die je helpen om je energieverbruik laag te houden. En je kunt ze ook nog eens heel makkelijk zelf toepassen zonder extra kosten te maken. 

  1. Verwarm alleen de kamers waar je leeft 

    Een slimme manier om energie te besparen is door alleen de kamers te verwarmen waar je daadwerkelijk in verblijft. Als je niet in een bepaalde kamer bent, is het niet nodig om deze te verwarmen. Dus zet de verwarming uit en sluit de deuren van de ruimtes waar de verwarming wel aan staat. Zo bespaar je veel warmte en energie!

  2. Sluit gordijnen als het donker is en open ze als de zon schijnt 

    Via de ramen verliest je huis veel warmte, zelfs als je dubbel glas hebt. Is het buiten donker en koud? Sluit je gordijnen om warmte binnen te houden. Let er wel op dat de gordijnen niet voor een radiator hangen en zo de warmte tegenhouden. Wil je nog meer besparen? Kies dan voor dikke, isolerende gordijnen die nog meer warmte binnenhouden. Open de gordijnen weer als de zon schijnt om licht en gratis warmte van de zon binnen te laten. 

  3. Schakel apparaten uit als je ze niet gebruikt 

    Als apparaten op stand-by staan lijkt het alsof ze uit zijn. Toch verbruiken sommige apparaten dan nog steeds veel energie. Gebruik je een apparaat niet? Schakel het dan helemaal uit en zet het niet op stand-by. Daarmee bespaar je veel elektriciteit.  

Meer besparen? 

Naast de drie tips hierboven zijn er nog veel meer manieren om energie te besparen. Soms betekent het dat je een klein bedrag moet investeren, bijvoorbeeld in isolatiemateriaal of nieuwe lampen. Maar voor alle tips geldt: je verdient de investering snel weer terug omdat je energierekening ervan omlaag gaat.  

Houd warme lucht binnen en koude lucht buiten

  • Ventileer regelmatig maar laat ramen niet onnodig open staan 
    Goed ventileren zorgt voor gezonde lucht in huis en vermindert vocht. Hierdoor kan de lucht beter verwarmd worden. Maar laat de ramen in de winter niet te lang openstaan. Is het buiten koud? Zet dan elke dag de ramen een kwartiertje open om goed te ventileren, maar sluit ze weer als je de verwarming aan zet.  
  • Plaats een deurdranger zodat deuren vanzelf sluiten 
    In de winter verlies je veel warmte en laat je veel kou binnen als deuren lang en onnodig open staan. Dat geldt voor binnen- en buitendeuren! Met een deurdranger zorg je ervoor dat deuren zelf sluiten.  
  • Dicht naden en kieren die koude lucht doorlaten 
    Naden en kieren in je huis laten vaak veel koude lucht binnen. Bijvoorbeeld langs de deur, via de brievenbus of via het luik van de kruipruimte. Je kunt deze naden en kieren eenvoudig dichten met tochtstrips, een brievenbusborstel, kit, schuim of tape. 

Bespaar op stroom

  • Vervang oude lampen voor nieuwe ledlampen 
    Ledlampen zijn veel energiezuiniger en gaan veel langer mee dan oude (gloei)lampen. Ledlampen zijn vaak iets duurder maar dat verdient zich snel terug door het lage energieverbruik en de lange levensduur. 
  • Gebruik een stekkerdoos met schakelaar 
    Als apparaten op stand-by staan, verbruiken ze altijd een beetje stroom. Met een stekkerdoos met schakelaar kun je eenvoudig en snel meerdere apparaten tegelijk uitschakelen. Stekkerdozen met schakelaar zijn er in verschillende maten, met een knop of een afstandsbediening. 

Bespaar op warm water

  • Douche korter dan 5 minuten 
    Ongeveer 60% van het warme water dat je dagelijks gebruikt, stroomt door de douche. Door korter te douchen bespaar je dus veel warm water en daarmee energie. Gebruik bijvoorbeeld een douchewekker om de tijd bij te houden. Een gewone wekker kan ook.  
  • Gebruik een waterbesparende douchekop of kraan 
    Een waterbesparende douchekop of kraan vermindert de waterstroom terwijl de druk gelijk blijft. Hierdoor gebruik je minder warm water tijdens het douchen, handen wassen of voor de afwas.  
  • Isoleer buizen en leidingen waar warm water doorheen stroomt 
    Het isoleren van de leidingen in je huis is een kleine investering en heeft grote voordelen. Het zorgt ervoor dat de warmte van het water dat door de leidingen stroomt, onderweg niet verloren gaat. Bij de bouwmarkt zijn verschillende soorten leidingisolatie te koop.
  • Check de temperatuur van je cv-ketel 
    In veel huizen staat de cv-ketel standaard ingesteld op een hoge temperatuur. In veel gevallen is dat helemaal niet nodig. In de meeste huizen is een temperatuur van 60 graden voldoende. Door de temperatuur lager in te stellen, verbruikt de ketel minder gas voor de verwarming en warm water.  Zo kun je veel energie besparen. Meer weten? Ga naar zetmop60.nl 

    Woon je in een huurhuis? Overleg dan eerst met Mijande Wonen of de verhuurder of je de temperatuur van de cv-ketel zelf mag aanpassen. 

Bespaar op verwarming

  • Gebruik een thermostaatknop 
    Radiotoren in een huis zijn vaak gekoppeld aan een thermostaat voor het hele huis. Toch is de ene kamer in huis sneller opgewarmd dan de andere kamer. Met een thermostaatknop kun je de maximale temperatuur per radiator en ruimte instellen. Is de gewenste temperatuur in de kamer bereikt? Dan warmt de radiator niet verder op. 
  • Zet de verwarming lager als je slaapt of niet thuis bent 
    Je kunt veel energie besparen door de verwarming lager te zetten als je slaapt of niet thuis bent. Zorg er wel voor dat het verschil niet te groot is. Anders moet de verwarming heel hard werken om weer op te warmen. Je kunt de verwarming ongeveer 2 tot 4 graden lager zetten als je weggaat of slaapt. Vriest het buiten of heb je een warmtepomp? Zet de verwarming dan maximaal 2 graden kouder. 
  • Maak radiatoren vrij en plak er radiatorfolie achter 
    Het is belangrijk dat warme lucht van radiatoren goed de kamer in kan stromen. Zet daarom geen meubels voor de radiatoren. Radiatorfolie is een dunne reflecterende folie die warmte terugkaatst de ruimte in. Zo gaat er geen warmte verloren via de koude muur. Radiatorfolie is goedkoop en je plakt het eenvoudig op de muur achter de radiator of op de radiator zelf. 
  • Plaats radiatorventilatoren om de ruimte snel te verwarmen 
    Met radiatorventilatoren zorg je ervoor dat jouw ruimte snel warm wordt. De ventilator bevestig je eenvoudig onder je radiator. De warme lucht komt in beweging en verspreidt zich sneller in de kamer. Hierdoor is de kamer sneller warm en bespaar je veel energie.  

    Wanneer je dit combineert met het plaatsen van radiatorfolie bespaar je dubbel! 

Besparen bij het huishouden

  • Droog de was aan de waslijn 
    De droger aanzetten is snel en makkelijk maar het kost ook veel energie en dus geld. Kies er daarom voor om de was buiten te drogen. Of gebruik een wasrek of waslijn in huis als het slecht weer is. 
  • Zet alleen een volle vaatwasser en wasmachine aan 
    Gebruik de vaatwasser en wasmachine alleen als deze helemaal gevuld is. Zo voorkom je dat de vaatwasser en wasmachine vaak aanstaan en veel energie en water verbruiken. Heeft jouw vaatwasser of wasmachine een eco-programma? Gebruik deze zo veel mogelijk om nog meer water en energie te besparen. 
  • Kook met de goede maat pannen en minder water 
    Gebruik pannen die passen bij de grootte van je kookplaat. Als je een kleine pan op een grote pit zet, verspil je namelijk onnodig energie. Gebruik daarnaast zo weinig mogelijk water tijdens het koken. Een laagje water in de pan is vaak meer dan genoeg. Hierdoor kookt het water sneller en blijven ook de vitamines in het eten beter bewaard.  
  • Ontdooi de vriezer regelmatig 
    Wist je dat zelfs een dun laagje ijs van 2 millimeter in je vriezer al kan leiden tot 10% meer energieverbruik? Het is daarom belangrijk om je vriezer regelmatig te ontdooien.