Bedrijfsbezoek Veolia en Aufderhaar Van afval tot duurzame grondstof

Het begon ooit aan de Kalkwijk 5 in Vroomshoop met het sorteren en verkopen van gebruikte kledinghangers. Vervolgens de productie van bloempotten. Inmiddels staat er een groot bedrijf (60 medewerkers) dat kunststof korrels maakt van huishoudelijk afval. Kort gezegd: verpakkingsafval uit de oranje container en kunststof afval vanuit de milieustraat.

Wethouder Aimée van der Ham en bedrijfscontactfunctionaris Jacqueline Tuinbeek kregen uitleg en een rondleiding van de commercieel en operationeel verantwoordelijken Erwin Louwes, Frank Richters en Sebastiaan Kok bij Veolia Polymers. Samen met zusterbedrijf en toeleverancier Aufderhaar Kunststof Recycling (15 medewerkers) maakt Veolia Polymers deel uit van de Veolia Groep (wereldwijd meer dan 200.000 medewerkers). Beide bedrijven zijn gevestigd in Vroomshoop.

Van afval tot grondstof

Op de vestiging Aufderhaar Kunststof Recycling aan De Sluis in Vroomshoop komt het afval vanuit onder meer ROVA en andere afvalsorteerders als gebundelde balen binnen en wordt het gemalen en gewassen tot ‘plastic confetti’. Vet en vuil worden daar van het afval verwijderd. Eenmaal schoon gaat het materiaal naar Veolia Polymers aan de Kalkwijk, waar het wordt omgevormd tot kunststof korrels. Deze schone korrels van polypropyleen (PP) gaan conform de vooraf overeengekomen specificaties (evt. op kleur) weer naar bedrijven, die het vervolgens gebruiken als grondstof voor o.a. kunststof tuinbankjes, onderdelen voor huishoudelijke apparaten als stofzuigers en koffieapparaten, ondervloeren van voetbalvelden, bloempotten en auto’s.

700 kilometer rond Vroomshoop

Per jaar produceert het bedrijf in Vroomshoop 45.000 ton kunststof korrels. Dit is vergelijkbaar met de inhoud van 32 Olympische zwembaden. Het afval komt niet alleen uit Nederland, maar voor 90% uit een straal van 700 kilometer rond Vroomshoop. “Van Engeland tot Polen en van Portugal tot Noorwegen”, legt Erwin Louwes uit. “Veel inwoners van onze gemeente hebben geen idee dat achter de deuren van ons bedrijf hun afval hier wordt verwerkt tot iets duurzaams, een grondstof voor producten die je in het dagelijks leven weer tegenkomt.”

Verduurzamen

Hoe het bedrijf zich over vijf jaar ziet? “We willen meer verduurzamen op o.a. (groene) energie en verder innoveren”, vertelt Frank Richters enthousiast. We willen het afval nog beter wassen en schoonmaken, zodat het resultaat een nog hoogwaardiger product is. De grootste uitdaging in de toekomst voor het bedrijf zal zijn het vinden van voldoende personeel en de beschikbaarheid van voldoende inputstromen. Wethouder Van der Ham is flink onder de indruk van het bedrijf: “Bijzonder dat het bedrijf zich 50 jaar geleden al bewust was van de noodzaak van recyclen en dat ze nu één van de grootste kunststofrecyclers van Nederland zijn.”

Aimee van der Ham op bezoek bij Veolia en Aufderhaar