Bij het verduurzamen van zijn huis, koos Vriezenvener Bas Borsje niet voor half werk. “Als we het doen, dan doen we het goed!” Dit motto paste goed bij zijn aanpak. Met spouwmuurisolatie, een geïsoleerd dak, dubbel HR++ glas, zonnepanelen en een warmtepomp is zijn aanpak groot te noemen. Hoewel de maatregelen veel werk vragen, hebben Bas en zijn gezin weinig last gehad van de verbouwing. 

In het dagelijks leven is Bas Borsje universitair hoofddocent klimaatadaptatie aan de Universiteit van Twente. Dit is dan ook één van de grootste drijfveren voor Bas om zijn huis aan te pakken: “Ik geef toekomstige generaties les over klimaatadaptatie. Dat motiveert mij om thuis ook actie te ondernemen.” Daarnaast zijn de stijgende energiekosten een eyeopener geweest om na te denken over hoe hij zijn woning kan aanpakken. 

Spouwmuurisolatie en dubbelglas

In 2019 kwam Bas met zijn gezin in dit huis te wonen. Zij hebben toen hun jarenzeventigwoning laten renoveren. “Alles zag er strak uit en de lichtinval was geweldig”, vertelt Borsje. “Een aantal jaar later, begin 2023, kwam de energiecoach langs. We konden nog veel winst behalen als het om isoleren ging. Zo kregen we de tip om de spouwmuur na te isoleren. Bij deze isolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur opgevuld met isolatie. Zo voorkom je dat warmte verloren gaat. Dit doen ze gewoon vanaf de buitenkant. Daardoor zit je binnen niet in de rommel.” Ook heeft Bas de ramen op de bovenverdieping van HR++ glas voorzien. “Deze aanpak had iets meer impact. We lieten tegelijkertijd ook ons dak isoleren. Twee vliegen in één klap en binnen een paar weken was de verbouwing al klaar.” 

Warmtepomp en zonnepanelen

Hierna had Bas de smaak goed te pakken. Hij bestelde een warmtepomp en liet zonnepanelen installeren. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht of de bodem. Hiervoor gebruikt hij stroom, die wordt opgewekt met zonnepanelen op het dak. “Deze maatregelen zijn grote stappen richting een duurzamer huis. En dan is het ideaal dat je niet je hele huis ervoor op de kop hoeft te zetten”, legt Bas uit. 

Toekomstplannen

Het bezoek en de tips van de energiecoach hielpen Bas en zijn gezin op weg met isoleren en besparen. Een aannemer is ingeschakeld om zich te verdiepen in het isoleren van de schuur en het efficiënter indelen van de ruimte. “Die maatregelen vragen best veel werk, maar het is het allemaal dubbel en dwars waard”, legt de Vriezenvener uit. “Het energielabel van ons huis is nu aanzienlijk verbeterd. Dat is niet alleen goed voor verduurzaming, maar ook voor onze portemonnee. Daarnaast is het in huis nu veel aangenamer dan vóór deze maatregelen.” 

Aan de slag met isoleren en besparen 

Wil je zelf aan de slag met isoleren en besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Vraag een gratis gesprek aan met onze energiecoaches via twenterand.nl/energiecoaches of kijk op twenterand.nl/winwin voor meer isoleer- en bespaartips.