Adviesrecht gemeente bij schuldenbewind

Vanaf 1 januari 2021 mogen gemeenten binnen drie maanden nadat het vermogen van een inwoner met problematische schulden door de rechtbank onder bewind is gesteld advies over voortzetting van het bewind uitbrengen. Gemeenten zijn niet verplicht om gebruik te maken van het nieuwe advies. Het uitgebrachte advies is ook niet bindend voor de rechtbank.

Het adviesrecht geeft de gemeente meer mogelijkheden om haar wettelijke regietaak voor mensen met schulden te kunnen uitvoeren. Het adviesrecht dwingt gemeenten, bewindvoerders en rechtbank ook tot een betere samenwerking. Tot slot hopen gemeenten meer grip te krijgen op de instroom en daarmee ook de kosten van beschermingsbewind. In principe zijn de kosten van het bewind voor de inwoner maar als deze een laag inkomen heeft, verstrekt de gemeente bijzondere bijstand. De gemeente betaalt dus via de bijzondere bijstand een groot deel van het aantal onderbewindstellingen. In 2019 was dit voor de gemeente Twenterand een kostenpost van € 280.000.

Om bovenstaande redenen zal de gemeente Twenterand vanaf 1 januari 2021 gebruik maken van het nieuwe adviesrecht. Om dit zo goed mogelijk te doen wil de gemeente samenwerkingsafspraken met bewindvoerders en de rechtbank maken. Doel hierbij is om al voordat de onderbewindstelling is uitgesproken contact te hebben met de inwoner en beoogde bewindvoerder zodat al in een vroeg stadium bekeken kan worden of een onderbewindstelling de meest passende oplossing is. De gemeente streeft ernaar om hierover een convenant met bewindvoerders te sluiten.

Wilt u meedenken over deze afspraken? Neem dan contact op met Rob Moenandar (Programma Adviseur Sociaal). E-mail: r.moenandar@twenterand.nl. Telefoon: 06-30370257.